V POSTOJNI SMO PREDSTAVILI KNJIGO "NA PRIMORSKEM LETA 1941"

Postojna – V prostorih Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni je Branko Marušič včeraj predstavil knjigo Na Primorskem leta 1941, ki jo je uredil ob lanski 75-letnici Osvobodilne fronte. Osvetlil je dogajanje na Primorskem ob začetku boja proti okupatorju ter spregovoril o tem, kaj se je dogajalo po 20-letnem načrtnem raznarodovanju fašističnih oblasti na Primorskem in po okupaciji ostalega dela Slovenije.

Predstavitev knjige Na Primorskem leta 1941, SAZU Postojna, 14. 3. 2017 Foto: Valter Leban
Knjigo Na Primorskem leta 1941 je v Postojni predstavil njen urednik Branko Marušič. Foto: Valter Leban

V Postojni je spregovoril tudi nosilec partizanske spomenice Lojze Maslo, po rodu iz Ostrožnega Brda pri Ilirski Bistrici, ki je osvetlil začetke upora proti fašizmu v Brkinih. Maslo izhaja iz družine, iz katere je 11 otrok šlo v partizane, njihova mama Jožefa pa je umrla v taborišču Auschwitz.

V knjigi Na Primorskem leta 1941 je Marušič zbral objave in odlomke objav 42 različnih avtorjev, ki skupaj s fotografskim materialom osvetljujejo stanje in dogodke na primorskih tleh ob začetku boja proti okupatorju. Uvodno besedo je prispeval Janez Stanovnik, zbornik pa prinaša tudi zapise treh zgodovinarjev, Iva Juvančiča, Toneta Ferenca in Branka Marušiča, ki so nastali vsak v svojem času in prinašajo vsak svoj zgodovinski pogled na dogodke ob začetku upora proti okupatorju. Iz različnih obdobij so tudi nekateri drugi zapisi v knjigi, ki jo je lani izdalo območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica. Članki in zapisi v različnih publikacijah, ki jih je zbral in v zaključeno celoto uredil Marušič, zgovorno pričajo o obdobju, ki je bilo za primorskega človeka izjemno pomembno.

Knjiga je razdeljena na več zaključenih celot, poleg uvodnega dela je urednik objavil spomine različnih avtorjev, posvetil se je tudi že objavljenim dokumentom ter razpravam in člankom. V posebnem poglavju so zbrani prispevki, ki osvetljujejo nastajanje zametkov Osvobodilne fronte in njeno širjenje, Marušič pa je izpostavil tudi nekaj odmevov v literarnem ustvarjanju, med drugim navaja Toneta Svetino in Borisa Pahorja. Zbornik zaključuje kronologijo dogajanja leta 1941 in predstavitev piscev objavljenih besedil.

Predstavitev knjige v Postojni sta pripravila postojnska organizacija TIGR Primorske in krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Postojna, ki jo vodi Bruna Olenik.

Foto: Valter Leban

Marušiču so med drugimi prisluhnili predsednik organizacije TIGR Savin Jogan, postojnska podžupana Andrej Berginc in Stanko Markovčič ter predsednik ZB za vrednote NOB Nova Gorica Vladimir Krpan. »Predstavitev knjige v Postojni sta pozdravila tudi župan Igor Marentič in predsednik ZZB NOB Tit Turnšek, ki pa na dogodek nista mogla priti,« je povedala Olenikova.

Dogodek so obogatili s kulturnim programom. Režiser in igralec Andrej Jelačin iz Kopra se je predstavil s tremi svojimi pesmimi, Rafael Zorko, pevec vokalne skupine Studenec iz Pivke je zapel pesem Zakaj sem partizan, na oder so stopile tudi pevke vokalne skupine Vanda Križaj iz Orehka, z recitacijami pa sta se predstavili Jožica Perenič iz Prestranka in Sonja Groznik iz Ajdovščine.

Knjigo Na Primorskem leta 1941, ki stane 15 evrov, lahko naročite pri Bruni Olenik (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 041 222 049).