POHOD V SPOMIN NA MARKA REDELONGHIJA

V začetku maja je bil v sodelovanju z ANPI Nediških dolin, Planinske družine Benečije, Planinskega društva Kobarid in krajevne organizacije ZB Kobarid organiziran drugi pohod po poti narodnega heroja iz Benečije, Marka Redelonghija.

POHOD V SPOMIN NA MARKA REDELONGHIJA

Čeprav je kazalo na deževno vreme, je pohodnike zjutraj pričakalo sončno vreme in jih spremljalo na vsej poti. Okrog petnajst pohodnikov je krenilo po poti iz Benečije. Njim so se po krajši slovesnosti pred spominskim obeležjem v Podbeli pridružili novi pohodniki iz obeh strani meje, med katerimi je bil tudi njegov sin Marjan s sorodniki, in nadaljevali pot na pokopališče v Sedlu, kjer je Marko pokopan.

Spomnimo, 13. marca 1944 je enota Marka Redelonghija izvedla drzen napad na letališče Belveder pri Vidmu in uničila 9 letal, skladišča in nemško postojanko.

O drznem in pogumnem partizanu je v imenu Beneških Slovencev spregovorila Živa Gruden. Vse prisotne pa je s svojo prisotnostjo presenetil vojaški ataše Kitajske, gospod Yang Guang, ki je na grob položil venec in v kratkem nagovoru poudaril pomen spomina na težke dni boja za svobodo vseh narodov, ki so nam jo priborili predniki in zanjo žrtvovali tudi svoja življenja.

POHOD V SPOMIN NA MARKA REDELONGHIJA

Ob tej priliki je bilo prebrano pismo, ki so ga na pohodnike naslovili daljni sorodniki pokojnega Redelonghija in se zahvalili za obujanje spomina nanj. V kulturnem programu so sodelovale Mlade pevke iz Sedla in recitator. Slovesnosti so se udeležili tudi praporščaki borčevskih organizacij, ANPI, društva Sever in društva TIGR. Nekaj čez sto pohodnikov se je nato odpravilo na Brdca za Breginjem kjer so na mestu, kjer sta svojo življenjsko pot sklenila Marko in njegov tovariš Avguštin Vrečar, položili cvetje, prižgali svečo in izvedli kratek kulturni program. Prijateljsko druženje vseh se je nadaljevalo v vasi Breginj.

Vsi pohodniki so se strinjali, da se naslednjega leta na nedeljo, ki je najbližje 5. maju, datumu smrti Marka, ponovno podamo po njegovi poti.

Tekst: Vojko Hobič

Fotografije: Tatjana Jež