RAZSTAVA OB 70-LETNICI KPD BAZOVICA Z REKE V KOPRSKI KNJIŽNICI

V sredo, 14. februarja 2018, so v osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru odprli gostujočo razstavo ob 70-letnici delovanja Kulturno-prosvetnega društva Bazovica, ki od leta 1947 deluje v Slovenskem domu na Reki.

Kmalu po končani drugi svetovni vojni se je skupina tamkaj živečih Slovencev odločila ustanoviti društvo, ki bi v tem hrvaškem pristaniškem mestu ohranjalo slovenski jezik, slovensko narodno zavest, naše običaje in kulturne vrednote. Ob izbiri imena društva so soglasno sprejeli predlog, da se bodo imenovali KPD Bazovica, v spomin na slovensko vas v zaledju Trsta, kjer so padle prve žrtve fašističnega nasilja.

V okviru društva deluje več skupin, med drugim dramska, folklorna, foto, glasbena, likovna, planinska, mešani pevski zbor, gojijo pa tudi stike s podobnimi društvi in skupinami iz Slovenije, jih obiskujejo in z njimi sodelujejo, veseli pa so tudi obiskovalcev iz matične domovine. Tako so naše rojake na Reki lansko leto v mesecu juniju obiskali tudi predstavniki našega Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. Vodstvo ljubljanske OE je organiziralo ekskurzijo naših članov v Kvarner in na Reko, kjer so bili v Slovenskem domu na Podpinjolu 43 prisrčno sprejeti, seznanili so se z njihovim delovanjem in spletli prijateljske vezi. Letos v februarju se je planinska skupina z Reke z našimi planinci udeležila  zimskega pohoda na 1019 m visoki hrib Sveti Lovrenc pri Postojni.

Prijateljskim stikom med reškimi in koprskimi planinci pa gre zahvala za organizacijo razstave in prireditve v Kopru. V avli knjižnice so bili razstavljeni panoji, na katerih je bilo s sliko in besedo predstavljeno bogato kulturno življenje v 70. letih obstoja KPD Bazovica. Zbralo se nas je veliko število obiskovalcev in prijateljev. Slavnostni govornik je bil predsednik Zvonimir Stipetić, otvoritev pa je popestrila še literarno-plesna kulturna točka Zdenke Kallan Verbanac. Vsi prisotni smo bili veseli tako prisrčnega dogodka, izrečenih je bilo veliko toplih besed, ustvarjenih veliko novih stikov in srečanj starih prijateljev, na koncu pa se je v zimski večer razlegalo ubrano petje slovenskih in hrvaških pesmi. V dokaz, da prijateljstvo med narodi in posamezniki ne bo nikoli zamrlo.

Besedilo in slike: Vesna Tomc Lamut

Slovenski dom na Reki, KPD Bazovica

Razstava ob 70-letnici delovanja KPD Bazovica v avli koprske knjižnice

Govornik predsednik društva Zvonimir Stipetić in pesnica Zdenka Kallan Verbanac