OBISK ČLANOV IN ČLANIC DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE V MARIBORU IN PETANJCIH

V torek, 2. 10. 2018 smo se člani in članice društva TIGR Primorske OE Ljubljana in nekateri člani UO društva v zgodnjih jutranjih urah odpravili na Štajersko. Natančneje v Maribor.

Po prisrčnem sprejemu pred spomenikom Generalu Maistru smo si ogledali dele mesta, kjer je simbolično prikazana usoda zavednih Slovencev in Slovenk v takrat okupiranem Mariboru. Poklonili smo se vsem, ki so žrtvovali svoje življenje za svobodo.

Mesto Maribor in ta del Štajerske je povezan s Primorsko in "tigrovstvom" na več načinov, z usodo in delovanjem Primorcev med Maistrovimi borci konec 1. svetovne vojne, ki so ostali na tem območju in tudi zaradi beguncev s Primorske, ki so tu našli delo in preživetje.

V Muzeju narodne osvoboditve smo se v pogovoru s Tonetom Partljičem, dr. Marjanom Žnidaričem, direktorjem Muzeja in njegovimi sodelavci seznanili z okoliščinami takratnega časa. Zelo zanimiva in poučna pripoved v katero nas je uvedel nagovor predsednika društva dr. Savina Jogana.

Po obisku v Mariboru smo nadaljevali pot na Petanjce v "Vrt spominov in tovarištva". Tam sta nas pričakala predsednik Fundacije Marjan Šiftar, gen. Ladislav Lipič in predstavniki OOB ZVNOB Prekmurja. Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih je spominski kraj in botanična zbirka številnih dreves in grmovnic, ki s svojo simboliko predstavljajo pomen povezovanja, skupnih ciljev in obenem opozarjajo na vse strahote, ki so se v preteklosti dogodile, ker niso bile upoštevane temeljne vrednote človeštva, solidarnosti, spoštovanje drugega in miroljubno sobivanje.

Sprejeli smo pobudo Fundacije, da kot društvo TIGR Primorske, kot simbol antifašizma med obema vojnama, posadimo v vrt drevo v spomin in opomin, da se fašizem nikoli več ne ponovi.

Hvala vsem, ki ste nas sprejeli in nam prikazali spomine na takratne dogodke in hvala vsem, ki ste se tega udeležili.

V nadaljevanju nekaj  fotografij s srečanja v Mariboru in na Petanjcih.

Miha POGAČAR

Generalni sekretar društva

TUKAJ si lahko preberete tudi vtise MAJDE KOREN ob obisku Maribora.

OBISK ČLANOV IN ČLANIC DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE V MARIBORU IN PETANJCIH