V NEDELJO, 7.OKTOBRA SMO OBISKALI KOROŠKO

V nedeljo, 7. oktobra 2018 smo se s prijatelji iz južne Koroške udeležili že tradicionalnega Stonovega pohoda. Pohod je začel pri K&K centru v v Šentjanžu pri Rožu, pot nas je nadalje vodila na Rute k Lapšu, nato k Vrenjaku in nazaj v Šentjanž v restavracijo Centris, kjer smo pohod sklenili z družabnim srečanjem pri jedači in pijači.

V imenu organizatorjev, Zveze koroških partizanov in prijateljev protifašističnega upora ter slovenskih kulturnih društev iz Šentjanža, Bičovsa in Borovelj, nas je pozdravil Hanzi Weiss. Na kratko je spregovoril o pomenu pohoda v spomin na protifašistični boj slovenskih partizanov ob podpori domačega prebivalstva med drugo svetovno vojno. Pohod se imenuje po edinem še živečem partizanu Bogdanu Mohoru - Stonu, ki je svobodo dočakal v enem številnih bunkerjev na severni strani Karavank. Bogdan Mohor je svoje spomine zapisal v zbirki "Luna".

Pred pohodom je tajnik ZKP Andrej Mohar predstavil predstavnike društva TIGR Primorske: predsednika društva dr. Savina Jogana, člana uredniškega odbora glasila in folgoletnega predsednika Odbora Bazovica Milana Pahorja, Člana uredniškega odbora društvenega glasila in generalnega sekretarja društva Miho Pogačarja. Vsi trije smo predstavili delovanje društva TIGR Primorske, opisali delovanje Odbora "Bazovica", pomen prireditve in smeri nadaljnjega delovanja ter predstavili najpomembnejši projekt društva TIGR Primorske , to je Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju v občini Miren-Kostanjevica.

S tovariši in tovarišicami, iskrenimi prijatelji smo navezali stike, ki jih bomo obojestransko razvijali in jih poglabljali.

Dogovorili smo se za naslednje srečanje, 10. novembra v Celovcu ob obletnici delovanja organizacije Zveze koroških partizanov in podpisu Deklaracije v skupnih prizadevanjih proti razraščanju fašizma.

Miha Pogačar