Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE SMO SE POKLONILI NARODNEMU BUDITELJU, DUHOVNIKU VIRGILU ŠČEKU

Že kot dijak je boleče občutil zapostavljanje slovenskega jezika in se zavedal pomen jezika za narodni obstoj. Sklenil je ustanoviti slovensko  šolo v Gorici in začel zbirati prispevke. Zbrana sredstva za novo šolo je izročil družbi Sv. Cirila in Metoda, ki je šolo resnično ustanovila leta 1910. Za različne časopise je pisal članke o enakopravnosti slovenskega jezika in o narodnih pravicah Slovencev. Ustanovil je Zvezo srednješolske katoliške organizacije. Kot bogoslovec je ustanovil Jugoslovanski klub.

Med leti 1921 in 1924 je bil državni poslanec v rimskem parlamentu, kjer je zastopal pravice 600.000 Slovencev in Hrvatov, ki so po Rapalski pogodbi pripadli Italiji.

Od leta 1927 je bil župni upravitelj v Avberju. Tu je kljub preganjanju fašističnih oblasti širil slovensko pisano besedo, razvijal ljudsko petje, zbiral dijake iz Krasa, ustanovil Dekliško zvezo in bil član ilegalne organizacije Zbora svečenikov Sv. Pavla kot organizacije, ki se je odkrito uprla fašizmu. Kot znak protesta proti delovanju fašističnih oblasti proti Slovencem je poklical slikarja Toneta Kralja, ki je s značilnimi protifašističnimi liki poslikal župnijsko cerkev Sv. Nikolaja v Avbru in še štirideset cerkva po Primorski.

Po nalogu fašističnega tajnika je moral leta 1940 zapustiti Kras. Najprej se je preselil v Trst, nato zbežal v Osp in se nazadnje zatekel k župniku Tonetu Požarju v Lokev, kjer se je leta 1941 upokojil. Med vojno je spremljal dogajanje v NOG, obsodil domobransko sodelovanje z Nemci in stopil na stran OF v boju zoper fašizem in nacizem. Kritičen je bil tudi do napak, ki so jih na terenu delali posamezni člani OF, posebno ne potrebne likvidacije in stalinistične metode ustrahovanja in nasilja. Med letoma 1942 in 1947 se je vneto boril za priključitev celotnega tržaškega ozemlja Jugoslaviji.

Umrl je v bolnici v Ljubljani. Pokopan je poleg staršev na pokopališču v Avbru na Krasu.

Danes smo se v Lokvi  s krajšo komemoracijo poklonili vsem, ki so s svojimi dejanji omogočili, da lahko danes živimo v samostojni državi Sloveniji. Med njimi je vsekakor tudi Virgil Šček.

Slava spominu na njih!

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija