OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE SMO SE POKLONILI SPOMINU NA DR. JOŽETA DEKLEVO

Kdo je bil dr. Jože Dekleva?

Dr. Jože Dekleva, slovenski pravnik in politik, rojen 8. februarja 1899 v Baču pri Materiji, umrl 27. decembra 1969 v Trstu.

Srednjo šolo je obiskoval od leta 1911 do 1920 leta, vendar je bil leta 1917 in 1918 vojak v 1. svetovni vojni. Po maturi se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani, diplomiral in leta 1925 doktoriral na Univerzi v Sieni.

Že kot študent je sodeloval v mladinskem gibanju in bil kot predsednik Zveze mladinskih društev eden od ustanoviteljev organizacije TIGR. Leta 1928 ga je sodišče v Italiji obsodilo na pet let konfinacije. Po prestanem izgonu se je vrnil v Trst in nato emigriral v Ljubljano, kjer je deloval v Zvezi emigrantskih društev. Po italijanski zasedbi Ljubljane je odšel v Zagreb, kjer ga je aretiral GESTAPO in ga izgnal v Srbijo - Niš. Nato so ga v letu 1942 izročili italijanskim oblastem. Posebno fašistično sodišče ga je zaradi njegovega delovanja obsodilo na dvanajst let zapora. Kazni ni prestal, ampak se je vrnil v Ljubljano, kjer se je povezal z OF in deloval v okviru Osvobodilne fronte.

Leta 1945 se je vrnil v Trst in  politično deloval v organizacijah slovenske manjšine. Dva mandata je bil izvoljen v tržaški občinski svet. Med drugim je bil predsednik SKGZ, predsednik odbora za izgradnjo kulturnega doma v Trstu in predsednik odbora "BAZOVICA".

V znak spoštovanja in zahvalo njegovemu delu smo se poklonili spominu nanj v spominskem parku v Občini Hrpelje - Kozina.

OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE SMO SE POKLONILI SPOMINU NA DR. JOŽETA DEKLEVO