OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE SMO OBISKALI GROB JADRANA STERLETA NA UNCU

Ob Dnevu spomina na mrtve smo člani društva TIGR Primorske obiskali kraj, kjer je pokopan Jadran Sterle, ki nas je nepričakovano zapustil julija 2014. Kdo je pravzaprav bil Jadran Sterle?

Jadran Sterle,  rojen leta 1949, je bil dolgoletni sodelavec RTV Slovenije, filozof, novinar, scenarist in predvsem avtor številnih dokumentarcev o Primorski kulturni dediščini in tudi prevajalec.

Jadran Sterle se je po študiju svetovne književnosti zaposlil na RTV Slovenija in televiziji ostal zvest do konca življenja. Že v študentskih letih se je navduševal za spremembe v razmerju sil in človeški miselnosti, ki se vse preveč spreminja v civilizacijo moči, denarja in izkoriščanja. Del mladostnega življenja je preživel na Kubi in v Mehiki. Deloval je kot član kulturne redakcije RTV Slovenija, kjer je pripravil vrsto odmevnih oddaj. Nadalje je prevzemal osrednje mesto v oddajah o kulturi. Poročal je o kulturnem dogajanju po Evropi in svetu. K temu je vsekakor pripomoglo njegovo aktivno znanje francoščine, italijanščine, angleščine in španščine.

Kmalu je v kulturni redakciji zavzel ustvarjalno mesto v osrednjih kulturnih oddajah kot so bile Kulturne diagonale, Oči kritike, Forum in oddajo Osmi dan. Redno je kot novinar poročal o vseh pomembnih kulturnih dogodkih v Sloveniji in tudi širše. Poleg reportaž, ki jih je pripravljal po vsem svetu je poseben poudarek namenil Primorski in Krasu. Dokumentarec o najstarejšem glasbilu - neandertalčevi piščali in najdba enega najstarejših koles na svetu sta prikazala vso sposobnost Jadrana Sterleta in njegovo veliko spoštovanje zgodovine lastnega naroda. Vse to je v svojih delih profesionalno beležil s ciljem, da se bomo vsi s tem seznanili, znali to ceniti in skozi to krepili samozavest državljank in državljanov Slovenije.

Prvi je na sodoben način prikazal fašistično nasilje nad Primorci ter s tem posegel v zgodovino Primorske.

Primorska in Kras, sta bila njegova posebna ljubezen, kot rojak je zgodbe iz teh krajev interpretiral s posebno subtilnostjo. Korenine slovenskega morja, Kras med obema vojnama, Osvatina, poganski ogenj, Dežela starih Bardov, Šola pod fašizmom, Streli v Bazovici, Primorska himna in ostale oddaje so dela v katerih je prišla njegova navezanost na te kraje ob meji popolnoma do izraza. S prefinjenim občutkom je tkal podobe preteklosti in jim dal doživeto vrednost človeškega bitja in bivanja v prostoru in času.

Njegov občutek za nacionalno pomembne vsebine se je izkazal v oddajah, ki jih je pripravil kot so npr. Kamnita dediščina Krasa, Pastirske hiše na Krasu in je s tem spodbudil zgodovinski spomin, kot nepogrešljiv element kulturnega ozaveščanja v tem delu nepogrešljiv del identitete slovenskega naroda.

Hvala za vse, kar si naredil dragi tovariš in počivaj v miru.

Miha Pogačar, generalni tajnik društva TIGR Primorske

OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE SMO OBISKALI GROB JADRANA STERLETA NA UNCU