DELOVNO SREČANJE ČLANOV DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE V CELOVCU

V soboto, 10. 11. 2018 smo se člani društva TIGR Primorske udeležili delovnega srečanja v Celovcu na temo FAŠIZEM IN DESNI EKSTREMIZEM DANES - STANJE IN NOVI IZZIVI.

Odzvali smo se vabilu Zveze koroških partizanov, ki so nas povabili na to delovno srečanje. V razpravah so sodelovali predstavniki Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvatske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB iz Slovenije, predstavniki ANPI- ja iz Italije ter predstavniki antifašistov iz Bosne in Hercegovine. V referatih so predstavniki ocenili razmere v svojih državah in predlagali skupne aktivnosti, ki opozarjajo na nevarnost pojava fašizma in desnega ekstremizma v Evropi v današnjem času. Predstavnika društva TIGR Primorske dr. Savin Jogan in generalni tajnik društva Miha Pogačar, sta v svojem nastopu opozorila na problematiko tako v Sloveniji kot sosednjih državah in predstavila ugotovitve o zoperstavljanju shodu predstavnikov gibanja CasaPound 3. novembra v Trstu. Vse veteranske in domoljubne organizacije v Sloveniji so se s skupno izjavo obrnile na slovensko javnost in vodstvo države in pri tem postavile jasno zahtevo po ukrepanju in obsodbi takih manifestacij. Izjavo so povzeli vsi slovenski časniki in televizijske hiše. Enako sta se na izjavo odzvala tudi oba predsednika, tako predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, kot predsednik vlade g. Marjan Šarec.

V zaključku delovnega srečanja smo prisotni podpisali Celovško deklaracijo o skupnih ciljih in skupnih akcijah proti naraščajočemu pojavu tako fašizma kot desnega ekstremizma v Evropi.

Referate si lahko ogledate TUKAJ.

DELOVNO SREČANJE ČLANOV DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE V CELOVCU