OBISK PREDSTAVNIKOV 15. POLKA VOJAŠKEGA LETALSTVA SLOVENSKE VOJSKE V TRSTU

V četrtek, 15. 12. 2018 smo se v Trstu srečali s predstavniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske.

Po sprejemu in uvodni obrazložitvi značilnosti mesta Trst in okolice v zgodovini, je dr. Milan Pahor predstavil Trst, antifašistično gibanje v Trstu med obema vojnama in dogajanja v zaključnih operacijah osvoboditve Trsta v maju 1945. Poudaril je pomen vojaškega delovanja enot IX korpusa, IV armade Jugoslovanske vojske in enot italijanskega antifašističnega gibanja v Trstu. Poseben pomen je dal ustanovitvi vsenarodnega gibanja med obema vojnama, ki ga imenujemo organizacija TIGR, pomen in odmev za 1. tržaški proces in kasnejši razvoj do 2. tržaškega procesa in spopada tigrovcev na Mali gori pri Ribnici. Vodilni člani organizacije TIGR in ostali so se kasneje aktivno vključevali v partizanske enote NOB in bili organizatorji nastajajočih Narodno osvobodilnih odborov v Sloveniji in pobudniki nastajajoče nove oblasti. Pojasnil je tudi dogajanja neposredno po koncu vojne in dogodke ob umiku partizanskih enot iz Trsta in prihoda zavezniških enot v Trst.

Pogovor je tekel tudi o aktualnih dogajanjih v Trstu in celotnem teritoriju, kjer živijo Slovenci. Ugotovili smo, da so medsebojni pogovori pomembni in pomenijo širjenje vedenja o naši polpretekli zgodovini ter aktualnih dogajanj v tem delu Italije kjer živijo Slovenci izven matične domovine.

V znak zahvale na to resnično prijetno srečanje so nam predstavniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske podarili Zahvalo in znak enote z željo po nadaljnjih srečanjih.

Miha Pogačar, generalni sekretar društva

OBISK PREDSTAVNIKOV 15. POLKA VOJAŠKEGA LETALSTVA SLOVENSKE VOJSKE V TRSTU