DUŠKO JELINČIČ IN ERIK VALENČIČ V MLADINSKEM GLEDALIŠČU

Dušan Jelinčič, mednarodno uveljavljeni in večkrat nagrajeni književnik, kritik in alpinist iz Trsta je bil v četrtek, 10. 1. 2019 v Mladinskem gledališču v Ljubljani gost pogovora z novinarjem Erikom Valenčičem.

Pred polno dvorano sta se pogovarjala o trenutnih političnih razmerah v Italiji, ki jih zaznamuje skokovit porast neofašizma pod taktirko vladajoče Lige.

Aktualnih okoliščin ne moremo razumeti brez poznavanja preteklosti, zato sta za iztočnico pogovora vzela knjigo Pod svinčenim nebom, ki jo je napisal Zorko Jelinčič, Dušanov oče, eden od ustanoviteljev prve protifašistične organizacije v Evropi, organizacije TIGR. Gre za zbirko spominov takratnega obdobja, obdobja izjemnega nasilja in ob enem velike odločnosti upreti se mu.

Odgovori na vprašanja o tem, kako je TIGR nastal in deloval, so zelo pomembna za razmišljanja o sodobnih strategijah proti fašistoidnim, skrajno desnim politikom, ki Evropo znova poskušajo zaviti v črno.

Zelo zanimiv pogovor, ki ga bomo poskusili ponoviti. Kaj več o tem pa naslednjič.

Dušku in Eriku pa hvala za pripravo in izpeljavo te prireditve.

Miha Pogačar

DUŠKO JELINČIČ IN ERIK VALENČIČ V MLADINSKEM GLEDALIŠČU