IZJAVA DRUŠTVA TIGR IN VSEH OSTALIH ORGANIZACIJ ZDRUŽENIH V KOORDINACIJI VETERANSKIH IN DOMOLJUBNIH ORGANIZACIJ SLOVENIJE OB NAMERAVANEM SHODU GIBANJA CASAPOUND V GORICI

Spoštovani člani društva TIGR Primorske!

Naj vas na predvečer nameravanega shoda neofašističnega gibanja CasaPound v Gorici spomnim na vsebino izjave, ki smo jo decembra 2018 poslali medijem v Sloveniji in najvišjim predstavnikom države Slovenije.

Po uvodnih reakcijah obeh predsednikov tako Vlade kot predsednika države in kasnejših razlag "kako je potrebno odločno reagirati na vsako obujanje pojavov ekstremizma"  se ni zgodilo praktično nič. Nekaj več kot mesec dni po dogodkih v Trstu, kjer se nas je zbralo več kot 10.000 protestnikov proti fašizmu, proti 2000 privržencev gibanja CasaPound, se bo dogodek ponovil v Gorici.

S pojasnilom, da je to demokratična pravica, oblasti sosednje države Italije dovoljujejo shode in prireditve na katerih se obujajo ideje neofašizma in  nacionalizma. To so oblasti dovolile kljub zakonski prepovedi.

Očitno je preveč pričakovati, da bi naši predstavniki oblasti z izjavami povedali, da je dovoljevanje takih in podobnih prireditev na meji med dvema državama, obremenjenima s tragično zgodovino, neprimerno, nedopustno in ne prispeva k krepitvi medsebojnega zaupanja in sodelovanja.

Zato je edina možnost, da se odzovemo s skupnim protestom, jutri, v soboto, 19. 1. 2019 ob 10. uri na Travniku v Gorici.

Miha Pogačar,  generalni sekretar društva