PREDSTAVITEV KNJIGE NA IZPOSTAVLJENEM MESTU VILIJEMA ČERNA V SEŽANI 13. 2. 2019 OB 18H V KOSOVELOVI SOBI LJUDSKE UNIVERZE SEŽANA

Marca 2012 smo ob predaji Spominske plakete TIGR o prof. Viljemu Černu napisali sledeče:

Delo in življenje prof. Viljema Černa je obsežno in plodovito. Kljub hudemu potujčevanju, vojni in naravnih katastrofah je vedno vnašal v Doline upanje in optimizem. Poznan je kot človek z veliko začetnico, humanist, neumorni, delovni in srčni človek. Prof. Černo je bil priljubljen in spoštovan v širšem prostoru Julijske Krajine. Je znan borec za slovenski jezik in ohranitev narečij. Bil je ustanovitelj kulturnega društva Ivan Trinko in leta 1955 tudi njegov prvi tajnik.

Leta 1967 je bil med ustanovitelji Centra za kulturne raziskave v Bardu in eden ključnih organizatorjev več kulturnih prireditev v Benečiji, Reziji in Terskih dolinah. Bil je aktiven v SKGZ, predsednik Narodne študijske knjižnice v Trstu, soustvarjalec Zbornika Terska dolina v besedi, sliki in pesmi. Nadvse pomembno je njegovo delo pri zapisovanju in raziskovanju krajevnih imen. Med drugim je oblikoval etnološko zbirko v Bardu in bil tudi njen skrbnik.

Prof. Viljem Černo ali Terski Čedermac, kot mu pravijo, je eden najbolj zaslužnih, da sta slovensko narečje in slovenski jezik živa in zapisana v videmski pokrajini in tudi širše pa tudi, da imamo Slovenci v Julijski Krajini svoje pravice. Na sejmu Alpe Adria je v okviru priznanj Naša Slovenija 2012 prejel nagrado za izjemen življenjski prispevek.

Zaradi njegovega prispevka k uveljavljanju vrednot slovenske kulture ter izročil in tradicij protifašističnega delovanja rodoljubnih organizacij, mu podeljujemo Spominsko plaketo TIGR.

Žal prof. Viljema Černa ni več med nami. Njegovo plemenito srce je prenehalo biti dan pred njegovim 80. rojstnim dnevom, julija 2017.

Njemu in njegovemu delu v spomin bomo v sodelovanju s Slovensko kulturno gospodarsko zvezo, Ljudsko univerzo v Sežani in društvom TIGR Primorske organizirali predstavitev njegove knjige Na izpostavljenem mestu.

Predstavitev bo v sredo, 13. 2. 2019 ob 18.00 uri v Kosovelovi sobi Ljudske univerze v Sežani. O njegovem življenju in delu se bodo pogovarjali Rudi Pavšič, IgorTuta in dr. Savin Jogan.

Vabljeni !