ZGODOVINO PRIMORSKEGA UPORA IN DELOVANJE ORGANIZACIJE TIGR SMO PREDSTAVILI DIJAKOM GIMNAZIJE V ILIRSKI BISTRICI

V četrtek, 21. 2. 2019 smo bili člani društva TIGR Primorske gostje na Gimnaziji v Ilirski Bistrici, kjer smo predstavili primorski upor zoper raznarodovalno politiko takratne fašistične Italije.

Po pozdravnih besedah vodje OE Ilirska Bistrica Bernarde Dodič in besedah ravnatelja Gorazda Berneta, je predsednik društva TIGR Primorske dr. Savin Jogan orisal razmere in okoliščine takratnega časa med obema vojnama. Načrtno uničevanje slovenskega naroda na Primorskem je rodil upor, ki se je organiziral v gibanju z imenom TIGR. To je bila ena prvih antifašističnih organizacij v takratni Evropi. V letih pred pričetkom vojne so se poleg akcij zoper fašistično raznarodovalno politiko, pripravljali tudi na oborožen upor.

Po pogovoru smo si ogledali film Streli v Bazovici, ki prikazuje napada na fašistično glasilo Il Popolo v Trstu in kasnejši proces proti Bidovcu, Valenčiču, Marušiču in Milošu.

Po prikazu filma smo dijakom prikazali tudi delovanje društva TIGR Primorske, ki kot društvo v javnem interesu skrbi za ohranjanje izročila organizacije TIGR in dijake seznanili s projektom Pomnik braniteljem slovenske zemlje v parku Miru na Cerju v občini Miren-Kostanjevica. Ta objekt s svojo vsebino poudarja zgodovinsko pot slovenskega naroda in njegovega boja za samostojno državo.

Dijaki in profesorji so z zanimanjem spremljali predstavitev. Srečanje smo zaključili z željo, da se v najkrajšem času srečamo ob Pominku na Cerju in si pomembna dogajanja v zgodovini slovenskega naroda na poti v samostojnost, tudi ogledamo.

Miha Pogačar, Generalni sekretar društva