DELEGACIJA DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE SE JE UDELEŽILA SKUPŠČINE UDRUGE ANTIFAŠISTA MESTA BUZET

Na povabilo Udruge antifašista mesta Buzet v Istri se je v petek, 22. 3. 2019 delegacija društva TIGR Primorske udeležila njihove skupščine. Delegacijo je vodila vodja OE Ilirska Bistrica Bernarda Dodič.

Sodelovanje z društvom iz Buzeta je že tradicionalno in nadaljuje zgodovinsko povezavo med antifašisti v Istri, ki je bila po prvi svetovni vojni dodeljena Italiji. Skupni boj proti fašizmu nas je povezoval takrat in nas v ohranjanju vrednot povezuje tudi danes. Usoda Vladimirja Gortana in bazoviških žrtev leta 1930 je odraz takratnega krutega časa.

Skupščina je bila v spominskem domu Prve istrske partizanske brigade v Sv. Martinu pri Buzetu. Po tovariškem sprejetju je predsednik udruge Edo Jerman predstavil občino Buje, ki ima 6000 občanov, članov udruge je pa kar 1000. V programu skupščine so predstavili svoje izredno bogato delo v preteklem letu. Pohvalno je njihovo vključevanje v programe osnovnih šol s pogovori o antifašizmu v Istri  in povezovanju s predstavniki drugih narodov in narodnosti v Istri.

Vodja naše delegacije Bernarda Dodič je v imenu društva in predsednika dr. Savina Jogana pozdravila prisotne. Poudarila je, da antifašizem v takratnem času ni poznal meja in tako mora biti tudi danes, ko se spopadamo z različnimi oblikami širjenja nestrpnosti in tudi fašističnih idej. Izrazila je željo, da naše sodelovanje tudi v bodoče temelji na medsebojnem spoštovanju, spoštovanju zgodovinskih dejstev in skupnem boju zoper poskuse revidiranja zgodovine in blatenje boja proti fašizmu.

Po uradnem delu smo se zadržali v prijateljskem pogovoru, ki ga bomo nadaljevali tudi v bodoče.

Vodja OE Ilirska Bistrica Bernarda Dodič

V nadaljevanju si oglejte nekaj fotografij s srečanja v Sv. Martinu pri Buzetu