SREČANJE PROTIFAŠISTOV ITALIJE, HRVAŠKE IN SLOVENIJE V SEŽANI 30. MARCA 2019

V soboto, 30. 3. 2019 smo se v Sežani zbrali protifašisti treh držav Italije Hrvaške in Slovenije. Skupno sporočilo je bilo "Fašizem ne pozna mej in drugih omejevalnih zakonitosti, zato mora biti tudi naš boj vse obsegajoč, skupen in univerzalen."

Tako smo po pogovoru predstavnikov protifašističnih organizacij treh držav sprejeli in podpisali Skupno izjavo protifašistov Italije, Avstrije in Slovenije.

"Danes smo se zbrali tu, da ponovno povemo, ne samo našim narodom, temveč tudi vsej Evropi, vsem našim politikom, da se bomo skupno uprli vsem fašistoidnim poskusom razdvajanja našega skupnega mirnega sožitja."

Prijateljstvo narodov, ki živimo v tem delu Evrope, se je skovalo v težkih dneh borbe proti fašizmu in nacizmu v drugi svetovni vojni in pred njo. Iz našega skupnega boja je zrasla današnja Evropa. Zavedamo se, da sedanje stanje ni idealno, toda ravno mi smo odgovorni za njeno bodočnost. Sedaj so pred nami volitve naših predstavnikov v Evropski parlament in zavedati se moramo, da bomo volili tiste predstavnike, ki bodo s svojimi odločitvami vplivali na to, da bo Evropa Evropa narodov in ne Evropa velikega kapitala.

Kulturna raznolikost nas mora bogatiti in ne razdvajati, kajti le medsebojno spoštovanje in strpnost sta predpogoj za sobivanje različnosti.

"Naj živi Evropa brez fašizma!"

SREČANJE PROTIFAŠISTOV ITALIJE, HRVAŠKE IN SLOVENIJE V SEŽANI 30. MARCA 2019