Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

V VRTU SPOMINOV V PETANJCIH SMO POSADILI SPOMINSKO DREVO

Vrt spominov in tovarištva v Petanjcih je spominski kraj in zbirka številnih dreves in grmovnic, ki so živi spomenik žrtvam trpljenja pod fašizmom in nacizmom in kot take ohranjajo ta spomin mlajšim rodovom. Vrt je kot naravna arhitekturna dediščina vključen v mrežo devetih botaničnih vrtov in arboretumov v Sloveniji.

Skupaj z ostalimi prisotnimi smo počastili spomin na zgodovinsko vlogo in pomen organizacije TIGR v borbi proti fašizmu. S posebno pozornostjo smo se spomnili na tigrovca Andreja Šavlija, ki je bil leta 1928 prisiljen emigrirati v takratno Kraljevino SHS in je našel svoj drugi dom v Prekmurju, kjer je služboval kot učitelj na osnovni šoli v Tišini. Z nami je bil tokrat njegov sin Slavko.

Drevo, ki simbolizira boj Primorcev in Primork za narodni obstoj v času fašizma bo raslo poleg drevesa presajenega iz okolice bolnišnice Franja, smreke kjer je padel Karel Destovnik - Kajuh, macesna trpljenja iz okolice zaporov v Begunjah, lipe iz Dachava, jelke iz Norveške, rumenega in rdečega drena, ki opominjata na trpljenje prekmurskih Istranov in Primorcev med drugo svetovno vojno v madžarskem koncentracijskem taborišču Šarvar, jelki iz Dražgoš in vrsti drugih dreves, ki spominjajo in opominjajo na tragične dogodke naše polpretekle zgodovine.

Več o tem si oglejte na fotografijah v prispevku na spletnem portalu pomurec.com TUKAJ.

Miha Pogačar, generalni sekretar društva

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija