V DOKLEŽOVJU SMO SE POKLONILI ŽRTVAH OB KONCU DRUGE SVETOVNE VOJNE

Delegacija društva TIGR Primorske se je 6. 4. 2019 udeležila prireditve in se s položitvijo venca ob spominski plošči pod železniškim mostom v Dokležovju poklonila spominu na vse žrtve druge svetovne vojne.

5. aprila 1945 je pri prečkanju Mure v Dokležovju in v bojih z nacisti izgubilo življenje več sto (po nekaterih podatkih okoli 700) vojakov Rdeče armade.

Navzoče je nagovoril predsednik območnega združenja za vrednote NOB Evgen Emri, ki je govoril o zgodovini Rdeče armade, njeni vlogi pri osvobajanju slovenskega ozemlja in vojakih, ki so izgubili življenje v Dokležovju.

O dogodkih in pomenu borbe za osvoboditev, pomenu svobode kot elementarne pravice in iz tega izhajajočega upora ter o pomenu osvoboditve izpod fašizma in nacizma, je spregovorila dr. Cvetka Hadžet Toth.

Sledilo je polaganje venca k spominski plošči, ki sta ga opravila veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji njegova ekselenca dr. Doku Zavgaev in župan Občine Beltinci Marko Virag, ki sta simbolično skupaj posadila drevo, jablano, s katere si bodo v prihodnje sprehajalci lahko utrgali jabolko in se ob pogledu na spominsko ploščo spomnili padlih vojakov in dogodkov ob koncu vojne.

Po končanem programu smo navzoči v reko Muro spustili nageljne, ki jih je v spomin na žrtve, reka nosila daleč v daljavo.

Miha Pogačar, generalni sekretar društva

Nekaj foto utrinkov z dogodka.

V DOKLEŽOVJU SMO SE POKLONILI ŽRTVAH OB KONCU DRUGE SVETOVNE VOJNE