Sežana - učna ura zgodovine v parku Svobode

V ponedeljek, 24. junija 2019, je v parku Svobode nasproti sodišča v Sežani potekala učna ura zgodovine. Zadnji dan šole so se je, kot je že tradicionalno, udeležili dijaki Srednje šole Srečka Kosovela iz Sežane in učenci Osnovne šole Sežana skupaj s profesorji. V letošnjem letu je bil prikaz namenjen dogodkom iz osamosvojitvene vojne leta 1991.

Dogodke je opisala in lepo prikazala Ana Godnik. Sledil je program, v katerem so nastopili člani Pihalnega orkestra Komen in nastop pevke Marjetke Popovski z domoljubnimi pesmimi.

Slovenska državnost temelji na antifašizmu med obema vojnama, na katerem sloni celotna Evropa, slavnostni NOB v letih 1941-1945 kjer smo bili Slovenci na pravi strani in v tem boju zmagali. Ta boj nas je postavil na zemljevid naprednih držav Evrope in na osamosvojitvenih procesih in vojni za Slovenijo leta 1991. To je del zgodovine in taka oblika seznanjanja z dogodki, predvsem mladih, je osnova razumevanja zgodovine in tudi današnjih dogajanj v družbi. Društvo TIGR PRIMORSKE se aktivno in ponosno vključuje v ta dogajanja z ohranjanjem vrednot organizacije TIGR, ene prvih antifašističnih organizacij v takratni Evropi.

Dogodek v obliki video zapisa si lahko pogledate TUKAJ