Predstavitev TIGR-a

Čeprav je grozilo slabo popoldansko vreme, je samo nekaj drobnih kapljic zmočilo asfalt, ni pa preplašilo predstavitvenih društev, med njimi Društva TIGR Primorske. Veliko zanimanje in pogovorov je steklo o TIGR-u, še posebno mladih.

Timotej Škerjanec iz Postojne, mi je povedal, da je bil njegov pra nono vojak v 1. svetovni vojni. Zato ga zanima zgodovin trpečega Primorskega ljudstva v času 1 in 2 svet. vojne. Mladi osnovnošolec me je ganil v svoji pripravljenosti spoznavanje zgodovine tudi o TIGR-u. Ko sem mu povedala izčrpno o našem Društvu, sem mu rekla, da vsak mora vedeti o zgodovini svojega naroda, ki mu pripada, največ kar lahko. Biti pravilno informiran pomeni, da te ne more nihče prepričati, da ni bil upor proti fašizmu in pozneje nacizmu upravičeno, in narodno zavedno dejanje.

Pri sosednji stojnici so bili predstavniki brigadirjev, ki so po 2. svet. vojni obnavljali porušeno domovino, gradili ceste in vodovode. Gradili prijateljske vezi in tovarištvo, ki jih še danes veže v nepozaben spomin in ponos, da so gradili domovino.

Kulturno društvo Ivan Grbec iz Škednja pri Trstu, ima ime po rojaku Ivanu Grbcu, velikem Slovencu, kulturnem delavcu, skladatelju, publicistu, etnomuzikologu in pedagogu, ki je bilo ustanovljeno že davnega leta 1868, takrat so ustanovili prvo slovensko čitalnico na Tržaškem. Društvo je delilo usodo vseh društev in šol v času fašizma, ko je bil prepovedan slovenski materin jezik.
Obnovljeno je bilo po drugi svetovni vojni, 1945 leta, z nazivom Slovensko prosvetno društvo. Leta 1968 pa so ga preimenovali po Ivanu Grbcu. Od takrat zavzeto deluje v prid kulturne bogatitve in družabnega srečevanja Škedenjcev.

Tri predstavnice tega društva so mi povedale, da je njihova slovenska vas bila sama, oddaljena od Trsta, zdaj ni več tako, so kar predmestje Trsta. Hvaležno sem jim se zahvalila za njihovo močno narodno zavest in ohranjanje slovenske besede v sosednji Italiji. Počastile so nas s značilnimi škedenjskimi kruhki in domačim vinom. Vidimo se na Bazovici, kjer se bomo poklonili  ustreljenim prvim domoljubom, že 6. sept. ob 5.38 uri, 1930 leta: Ferdu Bidovcu, Zvonimirju Milošu, Franju Marušiču in Valenčiču. Bili so tudi drugi mimoidoči iz bližnjih vasi v okolici Trsta. Sklenili smo lep domoljubni pogovor z mislijo o vrednotah TIGR-a, ki ne smejo nikoli v pozabo.

Bruna Olenik
 Predstavitev TIGR-a