Prva komemoracija za italijanske žrtve deportacij

Unija Istranov je 29. Maja 2014 pripravila komemoracijo na ljubljanskem gradu. Ker v besedilo nismo želeli posegati, ga objavljamo v celoti.

Na ljubljanskem gradu v Ljubljani,  komemoracija

SPOROČILO ZA JAVNOST

Trst, 29. maj 2014

Na ljubljanskem gradu v Ljubljani bo prvič komemoracija za italijanske žrtve deportacij in etničnega čiščenja storjenega od »titovcev«, v nadaljevanju spomin na padle Italijane v prvi svetovni vojni, pokopane na pokopališču Žale.
To bo potekalo v soboto zjutraj, 31. Maja, na Ljubljanskem gradu, v središču glavnega mesta Slovenije, komemoracija Istrskega unije v spomin na žrtve slovansko-komunističnega etničnega čiščenja.

Ob 9:00 bo na območju, urejenem za zapor naglega sodišča, ki so jugoslovanske oblasti uporabljale v obdobju 1945-1951, v katerem je bilo ubitih več sto Italijanov, civilistov in vojakov, Italijani, prisilno deportirani iz Trsta in Gorice, v glavnem, bopoklon z lovorovim vencem.

"To je prvič, da se opravlja ta spominska prireditev na tem kraju, v povojnem času se nikoli zgodilo, da bi to opravila kakšna organizacije preganjanih žrtev," je dejal predsednik Massimiliano Lacota " je znamenje, ki nam omogoča, da je morda v najmanjši zavedanja kaj se zgodilo ob koncu druge svetovne vojne šele zdaj se to začenja prikazovati."

Ljubljanski grad je bil uporabljen kot zapor že v habsburškem obdobju in tudi v času prve svetovne vojne za več sto vojakov, italijanskih ujetnikov. Vendar je bilo na koncu druge svetovne vojne opravljenih več najhujših grozodejstev, vključno z mučenjem, pretepanjem in z uboji vojakov in civilistov, pobranih v 40 dneh jugoslovanske okupacije (1 maj - 12. junij 1945) iz Trsta in Gorice, mnoge med njimi kasneje so »infojbirali« v mnogih naravnih votlinah v ne oddaljenem Kočevskem Rogu.
Potem bo po slovesnosti na gradu sledili ob 10:00, komemoracija z odlaganjem kron in trenutkom  tišine na italijanskem vojaškem pokopališču - vključeno v monumentalnem področju na Žalah.

To je šesto romanje čez mejo, ki ga organizira Unija Istranov, potem ko je ta v jami Roditi (Rodiku) (2008), v jami Golobivnica (2009), v fojbi na  Gargaro (Grgarju) in Ternovskem gozdu (2010), Jama "Idrijski Log" Montenero d'Idrija Črni vrh nad Idrijo) (2011), nekdanjega koncentracijskega taborišča v Borovnici (2012), in končno, da je od nekdanjega "bolnišničnega pekla" v Škofji Loki (2013).

UNIJA ISTRANOV