PREDAVANJE PROF. SAMA PAHORJA V LJUBLJANI

V društvu TIGR Primorske smo v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Slovenije organizirali predavanje prof. Sama Pahorja iz Trsta, na temo "Prazna jama in ŠOHT - česa ne vedo ali nočejo vedeti predsedniki italijanske republike".

Tako kot vsa leta doslej se v sosednji Italiji vrstijo prireditve v navezavi na dan spomina (10. februar). Na teh prireditvah se praviloma kar stopnjujejo napadi na Slovence in njihovo enakopravnost kot narodne manjšine v Italiji. Pri tem se sklicujejo na tisoče nedolžnih Italijanov, ki da so končali v breznih, (fojbah) posebno v času neposredno po končani vojni.

Prof. Pahor je predstavil argumentiran in poglobljen pogled na medvojna in povojna dogajanja na tem območju skozi prizmo in usodo posameznih udeležencev - padlih in njihov pokop v omenjenem času.

Pri tem se postavlja vrsto vprašanj, ki zahtevajo jasen in utemeljen odgovor na vprašanje "Ali so vsa tolmačenja okoli vsebine in števila trupel v kraških jamah resnica ali je to samo plod različnih tolmačenj za potrebe dnevne politike?"

Prof. Pahor je v svojem predavanju pozval da je po 60 letih začasnega zaprtja jame, ki je bila prekrita z betonsko ploščo, potrebno in tudi tehnično mogoče izvesti sondažno in ugotoviti kaj je pravzaprav v tem kraškem breznu.

Vsi prisotni smo sprejeli "Poziv" predsedniku Republike Pahorju, da naj ob srečanju z italijanskim predsednikom Mattarello sproži to vprašanje, ponudi pomoč tudi naših strokovnjakov in s tem omogoči pietetni pokop "tisočih" trupel iz jame pri Bazovici.

Miha Pogačar

PREDAVANJE PROF. SAMA PAHORJA V LJUBLJANI