Poslovil se je član društva TIGR Saša Rudolf

Močno je zarezalo v naše vrste sporočilo, da Saša ni več med nami. Še pred nekaj dnevi je komentiral aktualno dogajanje, ki ga je vedno znova spodbudilo k razmišljanju in pisanju.

Saša je bil pomemben del slovenske skupnosti na Tržaškem. Bil je novinar, publicist, kulturni delavec, krajše obdobje pa je namenil aktivni politiki kot tržaški pokrajinski odbornik Slovenske skupnosti. Vznemirjala ga je zgodovina in napisal je več knjig.

Aleksander (Saša) Rudolf se je rodil 17. decembra 1938 v Ljubljani. Njegov oče je bil tigrovec in je leta 1940 zbežal sprva v Beograd in nato v Egipt, družina pa se je znova združila šele leta 1947 v Trstu, kjer je preživel tudi preostanek življenja. Tam je Saša Rudolf tudi maturiral na slovenski Višji realni gimnaziji in se nato vpisal na fakulteto za politične vede tržaške univerze.

V letu 1962 je prevzel urejanje 15-dnevnika Demokracija, sodeloval je pri londonski reviji Klic Triglava in od leta 1966 je deloval tudi v uredništvu dnevnoinformativnih oddaj Radia Trst. Kot novinar je deloval na Radiu Trst A, od leta 1969 je tam kot stalno nastavljeni časnikar urejal dnevno športno radijsko rubriko. Dve leti pozneje je s kolegi ustanovil nedeljsko oddajo Šport in glasba.

Skozi leta je poročal tudi z mnogih mednarodnih športnih dogodkov. Bil je eden izmed ustanoviteljev slovenske televizije RAI, kjer je zasedel tudi funkcijo odgovornega urednika, so še zapisali na spletnem portalu Slovenskega športa v Italiji.

Saša pa je bil tudi član društva TIGR in izjemno aktiven član uredniškega odbora naše revije Primorski rodoljub. Vedno je bil na voljo za nasvet in posvet, konstruktiven, profesionalno kritičen in tisti, ki mu je širina misli dovolila biti takšen človek, kakršnih je vse premalo okoli nas in z nami.

Saša, hvala za tvoje misli in tvoj čas. Hvaležni smo, da smo te poznali.

Poslovil se je član društva TIGR Saša Rudolf