Voščilo ob 15. septembru dnevu vrnitve Primorske k matični domovini

Vsem Primorkam in Primorcem, vsem državljanom Republike Slovenije!

Pridružujem se čestitkam ob našem največjem primorskem prazniku, ki ga pooseblja naša primorska himna Primorska je vstala. Ne glede na to, da čas neusmiljeno teče in se vedno bolj oddaljuje od 15. septembra 1947, je bil na mirovni konferenci v Parizu večji del Primorske tudi uradno vrnjen k takratni Jugoslaviji. S tem se je uresničila dolgoletna želja vseh, ki so živeli pod italijanskim fašizmom in ki so preživeli grozote druge svetovne vojne. Prvi odpor proti fašizmu se je začel s tigrovskim bojem, ki se je s prvimi žrtvami v njihovih vrstah, če omenim samo smrt bazoviških junakov, samo še okrepil in povezal širše ljudske množice  v boju proti izničenju slovenstva na primorskih tleh. Tigrovski boj je kronal vsesplošni ljudski odpor Primorcev v obliki oboroženega narodnoosvobodilnega boja. Brez teh junaških dejanj današnje meje naše države ne bi bile take, kot so sedaj.

Spominjajmo se preteklosti, da bomo laže zrli v bodočnost. Zgodovina nas je žal naučila, da nič ni podarjeno. Zato resnično praznujmo ta primorski praznični dan.

Gorazd Humar

Predsednik Društva TIGR Primorske