Izšla je knjiga Milana Pahorja z naslovom Tajna organizacija Borba 1927 – 1930

Tik pred obeležitvijo 90. obletnice usmrtitve bazoviških junakov je bila 1. septembra letos v Kulturnem prosvetnem društvu Barkovlje prvič predstavljena nova knjiga tržaškega zgodovinarja Milana Pahorja o ustanovitvi in delovanju tržaške veje organizacije TIGR z imenom Borba. Knjigo so založili Založništvo tržaškega tiska, Narodna in študijska knjižnica iz Trsta in Sklad Dorče Sardoč. Knjigo je uredil Štefan Čok. Izdajo knjige je finančno podprlo Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske – Območna enota Trst.

Knjiga o Borbi je sad dolgoletnega proučevanja zgodovinskih in arhivskih dokumentov, ki jih je v knjigi iz teh virov povzel in analitično predstavil Milan Pahor. Sama knjiga je sestavljena iz več poglavij, ki so vsebinsko sistematično povezana in bralcu nudijo celovit vpogled v dogodke na Tržaškem od konca prve svetovne vojne naprej do požiga Narodnega doma v Trstu leta 1920 in vse dogodke, ki so kmalu zatem sledili in v stopnjujočem ritmu ogrožali slovenstvo ne samo na Tržaškem, ampak na celem območju Primorske, ki je z Rapalsko pogodbo pripadla Kraljevini Italiji in kjer je fašizem začel svoj uničujoči pohod proti slovenskemu narodu. K poslabšani situaciji slovenskega prebivalstva je svoje dodala še Gentilejeva šolska reforma, ki je povsem izrinila slovenski jezik iz šol in vrtcev. Vsi ti dogodki so generirali tajni odpor Slovencev po celi Primorski, ki je rezultiral v ustanovitvi tajne protifašistične organizacije TIGR, na Tržaškem pa se je tajna organizacija Slovencev imenovala Borba. Le ta je delovala do leta 1930, ko je z usmrtitvijo bazoviških junakov prenehala delovati pod tem imenom, se za nekoliko časa potuhnila s svojo dejavnostjo, nato pa so njeni člani nadaljevali svoje delo v okrilju organizacije TIGR. Zgodovinar Milan Pahor nam v svoji knjigi predstavi ustanovitelje tako Borbe kot organizacije TIGR in nam pojasni njihove vloge v obeh organizacijah.

Knjiga nadaljuje z opisom prvega tržaškega procesa in spomini obsojencev na njem. Posebej so zanimivi odmevi na prvi tržaški proces v Evropi in časopisih, ki jih je zbral Milan Pahor. Iz njih je razbrati, da je bila smrt bazoviških junakov deležna kar precejšnjih odmevov v evropskem svobodomiselnem tisku.

Knjiga Milana Pahorja o Borbi predstavlja pomemben prispevek k osvetlitvi protifašističnega boja na Primorskem in posebej na Tržaškem, hkrati pa zaokroža temeljitejše poznavanje slovenske zgodovine med obema vojnama.

Zapis na hrbtni strani knjige Milana Pahorja o Borbi:

To je zgodba protifašističnega upora in boja Slovencev in Hrvatov. To je zgodba Tajne organizacije Borba, ki je delovala v letih 1927 -1930 in je bila del vseprimorskega protifašističnega gibanja med dvema svetovnima vojnama. To je zgodba, ki se je zaključila 6. septembra 1930 z ustrelitvijo štirih junakov pri vasi Bazovica blizu Trsta. To je zgodba, ki je del slovenske, hrvaške, italijanske in evropske zgodovine.

Gorazd Humar

17. 9. 2020