Mednarodni dan miru na Cerju

V razmerah sobivanja z virusm Covid-19, ko je bila večina velikih prireditev odpovedanih, je bila v soglasju med tradicionalnimi partnerji, skupino KODVOS in Občino Miren-Kostanjevica sprejeta odločitev, da se moramo bolj kot kadarkoli prej potruditi, da kolektivnih vrednot, spomina in tradicije ne  odpihne »veter pozabe«.

In prav  kljubovanje vetru pozabe je kot rdeča nit povezalo letošnjo slavnostno obeležitev Mednarodnega dneva miru, ki je v organizaciji Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij z Društvom TIGR Primosrke na čelu, Občine Miren – Kostanjevica in Turizma Miren - Kostanjevica potekala v soboto, 26.9.2020, v Pomniku miru na Cerju, na eminentni točki, ki s svojim poslanstvom ustvarja trajno vez med našimi predniki in potomci ter širi sporočilo miru na vse strani neba.

Prireditev je letos na podlagi sprejetih vladnih ukrepov  za varovanje zdravja potekala v notranjosti Pomnika v ožjem krogu povabljenih. Širša javnost je slovesnost lahko spremljala v živo preko Facebook in Youtube kanala Miren Kras.

Začetek prireditve je častno obeležil poklon praporščakov iz Zveze društev General Maister, Društva Tigr Primorske, Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov Moris ter Zveze slovenskih častnikov.

Osrednja tematika letošnjega praznika je bila umetnost kot medij, ki presega ideologije, državne in jezikovne meje ter zato s sporočilom seže dlje in nagovori globlje.

Vrhunec prireditve, ki je sledil povzetku poslanice generalnega sekreterja ZN Antonia Guterresa, pozdravom župana občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja, predsednika KODVOS-a dr. Tomaža Časa in  predsednika Društva TIGR Primorske Gorazda Humarja ter slavnostnemu nagovoru ministra za kulturo RS dr. Vaska Simonitija,  je bilo odkritje nove  mojstrovine Rudija Španzla - Veter pozabe.  Nastala je kot nadaljevanje triptiha Ples življenja in smrti, zagotovo najbolj slikovite pripovedi o tragediji 1. svetovne vojne in Soške fronte na Krasu. Umetnina pripoveduje zgodbo o ohranjanju spomina na vse zaslužne za mir v tem delu sveta, med drugim tudi generala Svetozarja Borojevića, kateremu je to delo še posebej posvečeno.

»Umetnost je tista človeška iznajdba, ki najbolj neposredno priča o zgodovini, o ljudeh in njihovih dejanjih«, je za to priložnost napisal slovenski literat Ervin Fritz. In prispeval umetelno predstavitev detaljov slike, s katerimi je umetnik ponovno ustvaril edinstven prikaz tragične epopeje 1. sv. vojne  kot trajen poklon Generalu Svetozarju Borojevići Von Bojni za njegov prispevek k ohranjanju meja naše države.

Novo umetnino, ki bo s svojim sporočilom trajno obogatila vsebine Pomnika miru, sta slovesno odkrila župan Mauricij Humar in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je v svojem predhodnem nagovoru posebej poudaril pomen kulture pri ohranjanju kolektivnega spomina in utrjevanju identitete naroda.

Interpretacijo in predstavitev slike je pospremil umetnostni kritik dr. Ferdinand Šerbelj, za kulturno - glasbeni del dogodka pa so poskrbeli tenorist Vladimir Čadež, igralec SNG Matija Rupel in Trobilni kvintet Orkestra slovenske policije. Dijaki umetniške gimnazije Nova Gorica so posebej za to priložnost pripravili krajši igrani film v poklon Francetu Bevku, ki ostaja na ogled v  pomniku, vezno besedo pa je prispevala Nataša Nardin.

Vljudno vabljeni na ogled celotne prireditve na povezavi: