Zadnje novice

Vse od Društvu

V petek 23.6.2017 je bila v Štanjelu slavnostna seja občinskega sveta.Na njej so posthumno podelili naziv častnega občana občine Komen Maksu FABIANIJU.Stališče društva TIGR PRIMORSKE do te podelitve je objavljeno v rubriku "Novice".V času ko je potekala seja občinskega sveta smo se predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij zbrali pred spomenikom padlim partizanom in s tem dejanjem izrazili spoštljiv spomin na vse padle antifašiste.

Slava njihovemu spominu !

V parku SVOBODE smo danes 23.6.2017 z ostalimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami izvedli "učno uro zgodovine".Dijaki Gimazije Sežana in ostali udeleženci so prisluhnili opisu dogajanj pred 26 leti na tem območju.Takrat so slovenski miličniki in pripadniki Teritorialne obrambe Slovenije z ramo ob rami z usklajeno akcijo obranili suverenost na našem zemlju.Odločnosti in spretnosti vodilnih se imamp zhvaliti , da pri tem ni bilo človeških žrtev.Dogajanja je podrobno opisal takratni komandir Postaje Milice Sežana Boris GRADIČ.

Danes, 11. 6. 2017 ob 9.00 uri smo se v Ocizli v občini Hrpelje-Kozina zbrali na prireditvi v spomin na tigrovce, ki so delovali na tem območju. Društvo Zveza letos že sedemnajstič organizira pohod "Po tigrovskih poteh", po poteh po katerih so hodili v času fašizma. Po pozdravu predsednice društva in županje občine Hrpelje- Kozina Saše Likavec - Svetelšek, je spregovorila tudi Ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič.

V nadaljevanju si lahko preberete njen govor.

Spoštovani,

Občina Komen, v katero je vključeno tudi naselje Štanjel, rojstni kraj znanega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija, je na 18. seji občinskega sveta dne 19. aprila letos imenovala Fabianija za častnega občana občine. Zaradi njegovega obsežnega opusa ter pomena v srednjeevropskem prostoru (Dunaj, Ljubljana, Trst in Primorska) se ta počastitev normalno vključuje v širše spoštljivo priznanje ob njegovi nedavni 150. letnici rojstva.

stran 1 od 16