Zadnje novice

Vse od Društvu

Zdravstvene razmere v Sloveniji so onemogočile skupno praznovanje Spominskega dneva Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki ga praznujemo 1. decembra v spomin na aktivnosti organov za notranje zadeve v akciji Sever v letu 1989. Da pa ta praznik ne bo minil neopaženo, so pripravili krajšo virtualno proslavo, na začetku katere je čestitke izrekel tudi predsednik republike, govor pa je pripravil predsednik ZPVD Sever.

Zaradi koronavirusa je letos odpadla tradicionalna skupna slovesnost borcev iz treh držav Hrvaške, Slovenije in Italije, ki jo vsako leto pripravljamo v Kućibregu v spomin na veliko bitko in hude žrtve v skupnem boju partizanov vseh treh narodnosti Istre proti izredno močnim nemškim enotam v začetku novembra leta 1944.

Delegacija, v kateri so bili župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, predsednik ZZB Slovenije Marjan Križman in vodja ZB Koper Vojko Vodopivec, je položila ob spomeniku padlim tovarišem v Kućibregu venec v imenu občin, Zveze borcev, veteranov in Društva TIGR Primorske OE Slovenska Istra.

Delegacije so posamično položile cvetje tudi na grobu v Hrvojih.

Ob dnevu spomina na mrtve je Jadranka Šturm Kocjan, vodja OE Slovenska Istra, obiskala spominska obeležja pripadnikov TIGRa in položila nageljček z rožmarinom. V Kopru je obiskala grob tigrovcev Cirila Pelicona in Karla Kocjančiča ter spominsko obeležje na kraju, kjer je bila mučilnica v Semedeli, kjer so mučili tudi bazoviške junake.

Cvetje je položila še na spominskih ploščah Andreju Žerjulu v Gabrovici, Josipu Agnelettu v Trseku in skupini TIGR v Loparju.

Sonja Groznik, vodja Območne enote Vipava Ajdovščina, in njen namestik Stane Trebižan sta v Ajdovščini položila venec k spomeniku slovenskemu rodoljubu Antonu Štrancarju, ki je bil prav na tem mestu 30. marca 1924 na predvolilnem zborovanju smrtno ranjen kot žrtev fašističnega nasilja. Venec pa sta 24. oktobra, na dan, ko je umrl Drago Bajc, položila tudi k spomeniku Dragu Bajcu, ki stoji pred Osnovno šolo v Vipavi, ki nosi njegovo ime. Položitve venca se je udeležila tudi ravnateljica šole Mojca Pev, Bajčeva nečakinja Magda Rodman, ki je prebrala nekaj pesmi Draga Bajca, predsednik Društva TIGR Gorazd Humar in sekretarka društva Nataša Nardin.

Več o Dragu Bajcu.

Toni Karjola, ki ga pooseblja vsem Primorcem znan akademski dramski igralec, tudi humorist in satirik ter vsestranski kulturni delavec Andrej Jelačin (rojen leta 1932 v Senožečah), je napisal pismo Bruslju. V pismu stresa svoje nezadovoljstvo nad narodom, ki gleda le nazaj, v prihodnost pa skorajda ne. Zato je tudi opravil zanimiv intervju s svojim dvojnikom Tonijem Karjolo. Prispevek izpod peresa Andreja Jelačina je bil v celoti prvič objavljen v Primorskem dnevniku 1. 9. 2020.

Milica Kacin Wohinz, zgodovinarka, ki se je pogosto ukvarjala tudi z delovanjem organizacije TIGR, praznuje 90. rojstni dan. Ob tem jubileju ji je čestital tudi predsednik Društva TIGR, dr. Savin Jogan pa jo je ob tej priložnosti obiskal in ji v imenu Društva izročil šopek ter najnovejšo knjigo Borba s posvetilom predsednika društva.

V razmerah sobivanja z virusm Covid-19, ko je bila večina velikih prireditev odpovedanih, je bila v soglasju med tradicionalnimi partnerji, skupino KODVOS in Občino Miren-Kostanjevica sprejeta odločitev, da se moramo bolj kot kadarkoli prej potruditi, da kolektivnih vrednot, spomina in tradicije ne  odpihne »veter pozabe«.

In prav  kljubovanje vetru pozabe je kot rdeča nit povezalo letošnjo slavnostno obeležitev Mednarodnega dneva miru, ki je v organizaciji Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij z Društvom TIGR Primosrke na čelu, Občine Miren – Kostanjevica in Turizma Miren - Kostanjevica potekala v soboto, 26.9.2020, v Pomniku miru na Cerju, na eminentni točki, ki s svojim poslanstvom ustvarja trajno vez med našimi predniki in potomci ter širi sporočilo miru na vse strani neba.

Območna enota TIGR za Slovensko Istro in knjigarna LIBRIS v Kopru sta v okviru prireditve Noč knjigarn v petek, 25. septembra, organizirali predstavitev knjige Milana Pahorja Tajna organizacija BORBA. To je bila prva predstavitev omenjene knjige v Sloveniji po njenem izidu 1. septembra. Na predstavitvi je sodeloval tudi zgodovinar dr. Štefan Čok, ki je zbral in uredil številno gradivo.

Knjiga, ki je opremljena z bogatim fotografskim gradivom, sodi v zbirko „Spominske poti Slovencev v Trstu“.

stran 1 od 41