Zadnje novice

Vse od Društvu

V okviru prireditev, ki se bodo odvile na Cerju ob letošnjem Mednarodnem dnevu miru, še posebej prisrčno vabljeni na
SLOVESNO OTVORITEV "CERJANKE", trgovinice s spominki,
ki nosijo sporočilo prednikov in vonj narave ter odražajo kreativnost domačih pridelovalcev, obrtnikov in umetnikov.

Dobrodošli v četrtek, 20. 9. 2018 ob 18. uri pred Pomnikom miru in razglednim stolpom Cerje.

Kratkemu kulutrnemu programu pred "odprtjem vrat Cerjanke" bo sledila otvoritev fotografske razstave, pogostitev in druženje ob melodijah svetovnih uspešnic.

Vabljeni!

Primorsko slovenstvo je svojevrstna, močna oblika slovenstva; za navrh vseh stoletij bridke slovenske zgodovine so dobili še 25 let fašizma, ki ga niso marali za noben denar. Znani Vipavec mi je pripovedoval o Musolinijevem napadu na nekdanjo kraljevino Jugoslavijo; takrat so fašistične oblasti zapovedale zvoniti po vseh cerkvah; on, fantič, je očetu pomagal orati, oče pa mu je ob zvonjenju velel ustaviti volove in rekel: Pob, zdaj bova molila, da bi Jugoslovani nabrisali Mussolinija! Pokleknila sta sredi njive in molila. Kar takoj njuna molitev ni bila uslišana, njuna samozavest pa zato ni bila nič manjša.

stran 1 od 24