Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Zgodba o TIGR-u in Borbi tudi v Kulturnem domu v Gorici

Zgodba o TIGR-u in Borbi tudi v Kulturnem domu v Gorici

 

V petek 26. aprila 2024 je bila v Kulturnem domu v Gorici odprta razstava z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi 1920 - 1941, ki je bila premierno prikazana v Evropskem parlamentu v Bruslju januarja 2024. Postavitev razstave je organiziral Kulturni dom Gorica v sodelovanju z Društvom TIGR Primorske. Razstava prikazuje zgodovino in okoliščine nastanka protifašističnih organizacij TIGR in Borba kot tudi njuno delovanje, vsebinsko pa posega že v čas požiga Narodnega doma 13. julija 1920 in vse do decembra 1941, ko se je zgodil 2. tržaški proces.

Uvodoma je predsednik Kulturnega doma Igor Komel povedal, da je razstava časovno umeščena v čas med dvema praznikoma, od katerih je eden v Italiji, to je 25. april – Dan zmage nad nacifašizmom, drugi praznik pa je 27. april, ko je v Sloveniji praznik upora proti okupatorju.

Predsednik društva TIGR Gorazd Humar je uvodoma pojasnil okoliščine nastanka razstave, katere pobudo je dal evropski poslanec Matjaž Nemec, ki je omogočil tudi njeno postavitev v Evropskem parlamentu v Bruslju. Gorazd Humar se je posebej zahvalil glavnemu in hkrati vsebinskemu avtorju razstave tržaškemu zgodovinarju Milanu Pahorju, ki je sistematsko in strokovno opredelil ključne sestavne elemente razstave predstavljenih na 13 panojih. Hkrati se je Gorazd Humar zahvalil še NŠK-ju iz Trsta za sodelovanje pri pripravi slikovnega in dokumentarnega gradiva. NŠK – odsek za zgodovino in etnografijo je k pripravi razstave pristopil širokogrudno in dal na razpolago ključno slikovno gradivo, ki tvori jedro razstave. Poudaril je tudi, da sta zgodovinar dr. Štefan Čok in arhivarka Gabriela Caharija pri tem odločilno pripomogla k slikovni bogatosti razstave.

V nadaljevanju je  nekaj misli povedal tudi italijanski novinar in pisatelj Andrea Bellavite. Poudaril je, da Italija še do danes ni obračunala s fašizmom in da oblast preusmerja pozornost v smer, ko prikazuje Italijane kot žrtve Slovanov. Spregovorili so še nekdanji novogoriški župan Mirko Brulc in predstavnik ANPI-VZPI Mirko Primožič ter predstavnik goriške SKGZ Marino Marsič.

Dogodek in samo razstavo so poleg Kulturnega doma omogočili še SKGZ, ANPI-VZPI in  Sklad Dorče Sardoč. Razstava, katere otvoritve se je udeležilo nepričakovano veliko ljudi, bo iz Kulturnega doma potovala na več lokacij v Sloveniji.

Uredništvo

Zgodba o TIGR-u in Borbi tudi v Kulturnem domu v Gorici

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net