Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

NI SAMO DRUŠTVO TIGR PREDMET POSKUSOV POLITIČNIH MANIPULACIJ IN POSKUSOV SPREMINJANJA ZGODOVINSKIH DEJSTEV

 

Spoštovani,

Na NOVA 24 TV, ste v minulih dneh v nekaj novicah objavili številne laži o Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (v nadaljevanju ZVVS) in posameznih vojnih veteranih. Posebej ste širili lažne informacije o predsedniku ZVVS, upokojenem generalmajorju Ladislavu Lipiču. Vaše trditve o njegovem zaslužku na Ministrstvu za obrambo (v nadaljevanju MORS) ne držijo. Generalmajor Lipič je bil naprošen za svetovanje s strani MORS, kar je običaj v vojskah NATO. Generalmajor Lipič je bil ambasador na Madžarskem, načelnik Generalštaba Slovenske vojske in svetovalec za obrambo predsednika države. Na teh državnih funkcijah je pridobil strateške izkušnje in vedenja pomembna za nacionalno varnost. Tudi višina prejemkov za svetovanje, ki jo navajate, ne drži. Kot vojni veterani smo dolžni in bomo tudi v prihodnje javno izrazili nestrinjanje ter zahtevali preklic javno objavljenih nepodpisanih člankov in intervjujev, ki lažno in inkongnito obtožujejo, obrekujejo in žalijo posameznike in celotno članstvo ZVVS (avtor omenja domnevne politične zasluge generala Lipiča ob »rušenje vlade Janeza Janše«). Veterani smo se protestov udeležili na zahtevo velike večine vojnih veteranov, združenih v ZVVS s ciljem, da opozorimo na krivice, povzročene v času vseh slovenskih vlad od osamosvojitve dalje. Pa še to: Vlade Janeza Janše niso zrušili protesti. Zrušil jo je njen način dela in pokopalo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije!

Zagovarjanje prestopnikov, pripadnikov Slovenske vojske (v nadaljevanju SV) temelji na poznavanju njihovega dela, pravočasnega prestopa v TO in dejstva, da so od Varnostno obveščevalne službe MORS dobili pozitivne ocene in so bili zaposleni v MORS na podlagi odločb, ki jih je podpisal takratni minister za obrambo Janez Janša. V primeru drugačne ocene, danes ne bi bili zaposleni v SV in tudi ne v poveljstvih NATO. Minister Janša je zaposlil tudi nekaj nekdanjih starešin JLA, ki niso pravočasno prestopili v TO. Temu so nasprotovali poleg starešin TO tudi pripadniki JLA, ki so sodelovali v osamosvojitveni vojni.

V nagovoru bralcem našega glasila Veteran sta tako predsednik ZVVS kot tudi urednik glasila izrazila tisto, kar je bilo treba povedati vojnim veteranom in veterankam. Spoštujemo uporništvo slovenskega naroda skozi vsa zgodovinska obdobja, sovražni govor in žalitve pa ne spadajo v naše glasilo, ne glede na to, kdo jih izreka. V glasilu se zahvaljujemo vsem, ki so nam v minulem letu na različne pomagali in med njimi so tudi naštete osebe. Tudi tako dokazujemo, da nas zgodovinski spomin ni izdal.

Naše ravnanje glede sodnih procesov in vsega kar se nanaša na pravosodje, se ni spremenilo. Obsodili smo ravnanje posameznikov v primeru postopkov zoper polkovnika JLA Popova in vseh ostalih, zoper katere je bila podana obtožnica. Izrazili smo tudi svoje mnenje v primeru civilne tožbe zoper brigadirja Krkoviča (lahko preberete v medijih in magnetogramu seje odbora za obrambo). Res pa je, da nismo rušili ugled in pristojnosti pravosodja, ne na sejah Odbora za obrambo in ne na mitingih pred sodišči. In tudi pisma predsedniku vlade in še manj predsedniku države v zvezi delom sodišč veterani, združeni v ZVVS, nismo pisali.

Vaše trditve, da smo izdali veterane vojne za Slovenijo so nova pritlehnost, ki se lahko rodi le v domišljiji strahopetca (morda pa bo tudi ta avtor nagrajen in bo politični komentator na nacionalni in vaši TV, kot so nekateri, ki so pisali pod psevdonimi v času znamenitih brezplačnikov). Katere veterane smo izdali, morda tiste, ki se imajo za najbolj zaslužne in edine osamosvojitelje? Kdor koli je sodeloval v pripravah na osamosvojitev in v osamosvojitveni vojni je veteran, nima pa si pravice pripisovati si nekega posebnega, ekskluzivnega veteranstva. Vložili smo izdatne napore, da smo popravili krivice, ki so bile z ZUJF povzročene vsem vojnim veteranom in storili še marsikaj, česar ne nameravamo razlagati v tem odgovoru.

Trditev, da je predsednik ZVVS prepovedal nastop brigadirja Krkoviča na letnem zboru OZVVS Ljubljana, je laž. O tem primeru je bil naš predsednik obveščen po koncu letnega zbora. Z dogajanjem ga je seznanil generalni sekretar, ki se je zbora udeležil. Na glavnem zboru ZVVS ni bil predvajan noben film, kar prav tako podtikate.

Očitate in oporekate reklami za knjigi na drugi strani glasila Veteran, uglednih in priznanih avtorjev, doktorjev znanosti. Nam nobena stranka ne ureja glasila in zato si ocene prihranite za vaš medij.

Glede negiranja drugih organizacij, kot je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (v nadaljevanju VSO) je urednik navedel dejstva. Vse navedeno se je in se dogaja in zato je bilo to potrebno napisati. Spomnimo se leta silnega varčevanja vlade Janeza Janše, ki je Veteranom vojne za Slovenijo, naša organizacija šteje preko 25.000 članov, zmanjšal letno dotacijo s pol milijona evrov na 175.000€. Novonastali VSO, ki je takrat štela nekaj sto članov in ni imela statusa veteranske organizacije pa dodelil 221.000€. Več kot prepolovil je tudi sredstva združenju Sever.  

Naj sedaj dodamo še to: VSO vodi človek, ki je bil minister za obrambo RS in si nikoli ne bi smel privoščiti toliko izrečenih laži o posameznih vojnih veteranih, kot jih je. Ob vsem tem pa še danes ne more povedati, kje je bil v času priprav na osamosvojitev in med osamosvojitveno vojno. Svojo manipulatorsko sposobnost zelo jasno izkazuje, saj drugače ne bi mogel z eno nogo stati v politični stranki (so ga spregledali in ga že izključili), ki mu je dajala politično legitimnost in z drugo nogo v stranki, kjer je videl svojo svetlo politično prihodnost.

Glede opozarjanja na eksistenčno krizo, v kateri je SV, pa naslednje: navedena kriza je bila povzročena v obdobju, ko sta vlado RS vodila gospod Borut Pahor (2008-2011) in nato gospod Janez Janša (2011-2012).Takrat se je delež proračuna za obrambo zmanjšal z 1,63 % na 0,97 % BDP.

Ob tem velja dodati, da sta bila takrat obrambna ministra gospa dr. Ljubica Jelušič in nato gospod Aleš Hojs. Zanimivo je, da razen dr. Ljubice Jelušič, najbolj ostro opozarjajo na najslabšo pripravljenost Slovenske vojske v zgodovini Slovenije prav povzročitelji stanja in krivdo valijo na druge. Ob tem pa vrhovni poveljnik vse nas podučuje, kako je potrebno za SV nameniti več denarja, kajti varnost je neprecenljiva. Ni zanemarljivo tudi to, da vrhovni poveljnik domači in mednarodni javnosti svojo vojsko predstavi kot nesposobno, gospod Mahnič, kot predsednik odbora DZ za obrambo pa doda, da je naša vojska sposobna le čuvati kuhinjske kotle, medtem ko se druge evropske vojske, članice NATO, bojujejo. Odgovorni na MORS in v SV, pa sklonjenih glav molčijo!

Vaši napadi na Zvezo veteranov vojne za Slovenijo so napad na vrednote in smotre osamosvojitvene vojne, za katere smo se borili z orožjem v roki in nekateri bojni tovariši so za samostojno Slovenijo žrtvovali življenje. Ne mešamo se v dnevno politiko in pustimo pri miru organizacije in medije, ki so pod krinko civilne družbe oziroma medijske neodvisnosti transmisija in orodje politične stranke.

Vi nam ne morete ukazovati in ne odvzeti pravice govora in delovanja. Za dnevne politične obračune ne žalite posameznikov, posebej pa ne ZVVS, ki združuje tiste, ki smo vam z orožjem v roki priborili svobodo, demokracijo in neodvisnost.

Zahtevamo, da pismo v celoti objavite na Nova TV 24, v časovnih okvirjih in številu ponovitev v katerih ste gledalcem sporočali neresnice o ZVVS in njenem predsedniku.

 

Za Zvezo veteranov vojne za Slovenijo

podpredsedniki:

 

Marjan Grabnar

Venčeslav Ogrinc

Danijel Božič

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Partizanska 18, 6210 Sežana, Slovenija, 

e-mail: drustvo.tigr@siol.net