Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

PARTIZANSKA PROSLAVA NA UČKI, 1. 4. 2017

Po proslavi so se nam pridružili tovariši iz Pule, Buzeta in Reke ter nam povedali, da so bili njihovi sorodniki člani organizacije TIGR.

Branko Ladavac iz Pule piše knjigo ob letošnji 90-letnici TIGR-a, o svojem očetu Vjekoslavu, ki je bil na tako imenovanem Gortanovem procesu v Puli, 17. oktobra 1929, obsojen na 30 let zapora. Enako obsojeni so bili tudi Živko Gortan, Dušan Ladavac in Viktor Bačac. Vladimir Gortan pa je bil obsojen na smrt in tudi ustreljen v zalivu, ki so ga poimenovali Gortanov zaliv.

Čez eno leto, 6. septembra 1930 je bil v Trstu prvi tržaški proces za zaščito države, kjer so obsodili in ustrelili Bidovca, Marušiča, Valenčiča in Miloša.V Kranju v Prešernovem gaju je spomenik bazoviškim žrtvam in Vladimirju Gortanu, ki so ga postavili člani Primorskega prosvetnega društva Sloga ob 1. obletnici bazoviških žrtev, 6. septembra 1931. To je prvi spomenik žrtvam fašističnega nasilja v Evropi.

Zgodovina nas povezuje v skupnem boju proti fašizmu na področjih, kjer je takratna italijanska oblast izvajala svojo genocidno politiko, ko je bil prepovedan celo materni jezik.

Proslava je bila dobro obiskana in govorniki so poudarili vrednote NOB in obsodili potvarjanje zgodovine, ki je nedopustno in neresnično. »Naj govorijo kar hočejo. Mi partizani smo osvobodili domovino!« je odločno povedal tovariš in obsodil črnosrajčnike, ki paradirajo po Zagrebu. Iz vseh teh zadev, ki se dogajajo tudi pri nas, izhaja nujnost medsebojnega povezovanja in skupna točka - ANTIFAŠIZEM, ki daje aktualnost našemu sodelovanju.

Preživeli smo lep tovariški dan in dobili povabilo na Gortanovo proslavo v Pulo oktobra, prihodnje leto pa ponovno na Učko.

podpredsednica Društva TIGR: Bruna Olenik

Nekaj slikovnih utrinkov s proslave ...

PARTIZANSKA PROSLAVA NA UČKI, 1. 4. 2017

Bernarda, Dejan in Bruna na Učki, 1. 4. 2017.

PARTIZANSKA PROSLAVA NA UČKI, 1. 4. 2017

Breda in Bruna prinašate cvetje za padle partizane.

PARTIZANSKA PROSLAVA NA UČKI, 1. 4. 2017

Dejan in Bruna ob praporu TIGR-a.

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija