Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

DRUGI TRŽAŠKI PROCES

Na stotine rodoljubov je bilo zaprtih v tržaškem Coroneu, v ženskem zaporu pri jezuitih v Trstu, Kopru in v Rimu. Po dolgih mesecih zasliševanj in preiskav je bila oblikovana obtožnica, ki je navajala 60 imen. Obtožence so razdelili na tri skupine: intelektualce, komuniste in pripadnike organizacije TIGR, ki so jih označili kot teroriste.

14. decembra 1941 je sodišče izreklo 9 smrtnih obsodb (4 obsojence so pomilostili) in izrekli skupno 960 let in pol zapornih kazni.

15. decembra so bili na Openskem pokopališču ustreljeni Viktor Bobek, Simon Kos, Ivan Ivančič, Pinko Tomažič in Ivan Vadnal.

Fašistične oblasti so v največji tajnosti skušali prikriti posmrtne ostanke ustreljenih. Odpeljali so jih v Fontoni di Villorba pri Trevizu in jih tajno pokopali v skupen grob.

Šele po osvoboditvi so svojci našli mesto pokopa. 27. oktobra so trupla prekopali in 28. oktobra 1945 je bil v Trstu na Trgu zedinjenja veličasten pogreb. 

V spomin na ustreljene vsako leto organiziramo spominsko prireditev, ki bo letos v nedeljo, 16. 12. 2018 ob 15. uri na Opčinah.

Slava spominu na njih in naj ne bodo nikoli pozabljeni! 

 

 

 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net