Protest Kluba mladih v Društvu TIGR zoper sporen članek o Sabotinu

Spoštovani!

V Klubu mladih pri Društvu TIGR Primorske ostro protestiramo, ker je bila naša organizacija, danes 18. 4. 2014, v članku Mitje Marussiga (na spletu dostopen na tem naslovu), omenjena skupaj z drugimi združenji, ki nasprotujejo obnovitvi napisa na Sabotinu.

Klub mladih TIGR se ni javno opredelil do omenjene akcije. V ta namen naprošamo, da uredništvo nemudoma umakne ime naše organizacije iz vseh člankov. Avtorja pa pozivamo, da se v prihodnje vzdrži naštevanja vsepovprek, ne da bi prej preveril uradna stališča in dejstva.

Naše ogorčenje in osuplost sta toliko večja, ker smo bili postavljeni v družbo organizacij, ki zagovarjajo nacionalistična stališča in od katerih nekatere delujejo že kot neonacistične ali neofašistične organizacije in izhajajo iz istih nazorskih krogov kot one, ki na Goriškem, Tržaškem, v Reziji in Benečiji nasprotujejo slovenstvu. Klub mladih TIGR in Društvo TIGR Primorske pa se zavzemata za strpnost, resnico, kot tudi za nenasilno komunikacijo, domoljubje in ostale vrednote, ki izhajajo iz tradicije organizacije TIGR.

Hvala tudi, ker nas boste o umiku našega imena iz članka obvestili.

Lepo pozdravljam,

Rok Andres, predsednik Klub mladih TIGR in podpredsednik Društva TIGR

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.