Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Jože Kukec (27. 2. 1894 - 2. 9. 1930)

 
Padel je pod fašističnimi streli natanko 4 dni pred njegovimi tovariši, bazoviškimi junaki, 6.9.1930 leta : Bidovec, Miloš, Marušič, Valenčič.
 
Jože Kukec je bil v trojki z Danilom Zelenom (Senožeče) in Tonetom Černačem (Matenja vas). Vsi trije neustrašni borci v boju proti fašističnemu nasilju na Primorskem. Po njegovi smrti je prišel mlad in neustrašen Just Godinič iz Svetega pri Komnu.
 
Prenašali so prepovedan tisk, slovenske knjige, orožje. Ker so poznali skrite poti čez mejo, so pomagali mnogim Primorcem, Istranom, Tržačanom, ki so se umikali pred fašisti v takratno Jugoslavijo. Tam so dobili zvezo in delovali naprej domoljubno in uporno. 
 
Trije valovi emigrantov so šli čez mejo: 1.ob italijanski zasedbi primorskega ozemlja, takoj po prvi svet.vojni, drugi ob naraščajočem italijanskem nasilju po prihodu fašistov na oblast in tretji ob vpoklicu fantov v vojno v Abesinijo (Etiopijo) v letih 1935 - 1936. 
 
Zato je na ramenih postojnskih in pivških tigrovcev ležala zelo pomembna in odgovorna naloga za pomoč ubežnikom pri njihovem prehodu preko takratne italijansko- jugoslovanske meje. 
Potrebna sta bila velik pogum in dobro poznavanje mejnih prehodov. Ker so tovariši in Jože Kukec bili izurjeni in natančno poznali mejne prehode, ne bi 36 letni Jože Kukec padel, če nebi bil izdan. Letos je umrla 101 letna Postojnčanka, ki je vedela izdajalčevo ime. 
 
Vse mine a narod in resnica ostaneta !
 
Naj nikoli ne zamre spomin nanje, ki niso mogli izsanjati svoje sanje.
 
Še vedno velja njihov pozdrav :SF /SN !
 
Bruna Olenik
 
 
 
Jože Kukec (27. 2. 1894 - 2. 9. 1930)
 
 
Jože Kukec (27. 2. 1894 - 2. 9. 1930)
 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net