Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Pismo državnemu vrhu

Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske odločno in najostreje protestira proti obnavljanju fašizma v Italiji, in še posebej v tržaški občini. Najprej se je oglasil deželni odbornik Fabio Scoccimaro, član novofašistične stranke „Fratelli d'Italia“ ki je zahteval, da se slovenski in hrvaški predsednik opravičita za zločine Titove komunistične vladavine, dan pred slovesnostjo ob 78. obletnici ustrelitve junakov, obsojenih na drugem tržaškem procesu leta 1941, pa so pripadniki skrajno desničarske organizacije Casa Pound nalepili po Opčinah plakate, na katerih označujejo Viktorja Bobka, Simona Kosa, Ivana Ivančiča, Pinka Tomažiča in Ivana Vadnala za teroriste.

To so isti, ki poveličujejo Guglielma Oberdanka in ga označujejo za narodnega heroja, medtem ko naj bi bili naši, ki so se prav tako borili za svobodo in pravičnejšo bodočnost svojega naroda, teroristi. Dvojna merila, nobenega razlikovanja med napadalcem in napadanim, med ubijalcem in žrtvijo. Ne moremo in ne smemo pozabiti na fašistično zatiranje primorskih Slovencev, na dejstvo, da je Italija brez vojne napovedi 6.aprila 1941 napadla Jugoslavijo in zasedla ljubljansko pokrajino. Med okupacijo je bilo ubitih 35.488, ranjenih 32.747 in aretiranih ter interniranih 264.054 civilistov. Ne pozabimo na pripis k uradnemu dokumentu poveljnika XI. Korpusa Maria Robottija, da se v Sloveniji „premalo ubija“ in na Robottijevega nadrejenega Maria Roatte, ki je pristavil „ne zob za zob, pač pa glavo za zob“. Fašistična milica je brutalno požgala vasi v Brkinih, ubila 32 talcev, 462 prebivalcev pa odgnala v internacijo.

V Podhumu so pobili 91 moških od 16. do 65. let starosti, ostale prebivalce so odgnali v internacijo, vas pa požgali.

Ne le med vojno, tudi že mnogo prej, še pred ustanovitvijo fašističnega gibanja, so se škvadristi izkazali z brutalnim požigom slovenskega  Narodnega doma julija leta 1920,  maja 1921 pa so požgali Mačkolje v dolinski občini.Vas je bila dvakrat požgana, najprej fašisti, leta 1944 nacisti, ki so zažgali še Medjo vas, Mavhinje, Cerovlje in Vižovlje.

Zakaj moramo ostati budni in obujati spomin na fašistične zločine?

Pokojni škedenjski duhovnik Dušan Jakomin je v svoji knjigi „Od petrolejke do Ipasa“ zapisal: doživel sem tesnobo tistega časa, protinaravno prisilo, ponižala me je tudi cerkvena oblast. Vsega uničujočega je bilo preveč. Kaj pa istrski begunci, ki ponavljajo svoj exodus in tudi naslednje generacije o njem govorijo. Zakaj njim ne velja očitek, da zgodovina gre naprej, da ne kaže vračati se na staro, od mnogih pozabljeno.

Spoštovana predsednika, Minister in generalni konzul.

Pričakujemo, da boste v okviru svojih pristojnosti in tudi dolžnosti zahtevali od predstavnikov Republike Italije, da se uradno distancira od takšnih in podobnih dejanj in da pristojni organi začnejo postopek zoper  organizacijo Casa Pound, zaradi postavitve  plakatov brez dovoljenja tako na površine v zasebni lasti kot na javne površine.

 

Dr. Savin Jogan,
predsednik društva TIGR Primorske

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Partizanska 18, 6210 Sežana, Slovenija, 

e-mail: drustvo.tigr@siol.net