Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Predstavitev knjige Krogla in medalje

V parku vojaške zgodovine v Pivki je bila 2. 7. 2021, na dan smrti Staneta Požarja (16. 12. 1949–2.7.1991) predstavitev knjige Krogla in medalje, ki jo je napisal njegov bratranec in član Društva TIGR, Janko Sever.

Pogovor z avtorjem knjige je vodila Tjaša Škamperle, na njem so sodelovali še dr. Jurij Perovšek, znanstveni svetnik, raziskovalec Inštituta za novejšo zgodovino in predsednik Zgodovinskih društev Slovenije, Anton Pozvek, generalni sekretar Zveze policijskih  veteranskih društev Slovenije, ki je knjigo izdala in Vojko Otoničar, nekdanji komandir oddelka milice Pivka in sekretar policijskih veteranov  Obalno-kraške in Notranjske regije. Pozdravil nas je pivški župan Robert Smrdelj in mag. Janko Boštjančič, direktor parka Vojaške zgodovine v Pivki. 

O slovenski osamosvojitvi je bilo napisanih že veliko knjig, spominov in pričevanj, obravnavali so jo na znanstvenih in drugih srečanjih in je sestavni del zgodovinskih študij ter narodove identitete in spomina. Pa vendar še vedno ni vse povedano. Celostno še nismo spoznali pogumnega in izjemno učinkovitega domoljuba in osamosvojitelja Staneta Požarja, civilnega orožarja v vojašnici JLA v Pivki, ki je imel eno  od ključnih vlog za samostojno Slovenijo na Primorskem. Junak Stane Požar, zmagoslavja  osamosvojitve žal ni dočakal. Življenje mu je vzela Jugoslovanska vojaška krogla. Posmrtno je dobil najvišja državna odlikovanja in priznanja.

Bruna Olenik, vodja OE Postojna 

        Predstavitev knjige Krogla in medalje Predstavitev knjige Krogla in medalje  

Predstavitev knjige Krogla in medalje  Bruna Olenik je recitirala pesem Domovina (Janko Sever)

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net