Predstavitev knjige Krogla in medalje

V parku vojaške zgodovine v Pivki je bila 2. 7. 2021, na dan smrti Staneta Požarja (16. 12. 1949–2.7.1991) predstavitev knjige Krogla in medalje, ki jo je napisal njegov bratranec in član Društva TIGR, Janko Sever.

Pogovor z avtorjem knjige je vodila Tjaša Škamperle, na njem so sodelovali še dr. Jurij Perovšek, znanstveni svetnik, raziskovalec Inštituta za novejšo zgodovino in predsednik Zgodovinskih društev Slovenije, Anton Pozvek, generalni sekretar Zveze policijskih  veteranskih društev Slovenije, ki je knjigo izdala in Vojko Otoničar, nekdanji komandir oddelka milice Pivka in sekretar policijskih veteranov  Obalno-kraške in Notranjske regije. Pozdravil nas je pivški župan Robert Smrdelj in mag. Janko Boštjančič, direktor parka Vojaške zgodovine v Pivki.

O slovenski osamosvojitvi je bilo napisanih že veliko knjig, spominov in pričevanj, obravnavali so jo na znanstvenih in drugih srečanjih in je sestavni del zgodovinskih študij ter narodove identitete in spomina. Pa vendar še vedno ni vse povedano. Celostno še nismo spoznali pogumnega in izjemno učinkovitega domoljuba in osamosvojitelja Staneta Požarja, civilnega orožarja v vojašnici JLA v Pivki, ki je imel eno  od ključnih vlog za samostojno Slovenijo na Primorskem. Junak Stane Požar, zmagoslavja  osamosvojitve žal ni dočakal. Življenje mu je vzela Jugoslovanska vojaška krogla. Posmrtno je dobil najvišja državna odlikovanja in priznanja.

Bruna Olenik, vodja OE Postojna

Predstavitev knjige Krogla in medalje Predstavitev knjige Krogla in medalje

Predstavitev knjige Krogla in medalje  Bruna Olenik je recitirala pesem Domovina (Janko Sever)

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.