Predstavitev knjige Vojka Čeligoja

Na povabilo avtorja knjige, Vojka Čeligoja iz Ilirske Bistrice, sem se 23. 6. 2021  udeležila predstavitve, ki jo je organiziral zgodovinar Ivan Simčič. Lep junijski večer, ne prevroč, saj je vel vetrič po Hribu svobode, kjer smo v objemu narave prisluhnili prijaznim besedam o avtorju.

Vojko je bil predmetni učitelj fizike in tehničnega pouka, raziskovalec krajevne zgodovine, organizator planinstva, kulturno prosvetni delavec,, filatelist, organizator amaterske fotografije, numizmatik in publicist, s številnimi objavami o zgodovini domačih krajev in planinstvu v različnem krajevnem in drugem časopisju, bil je tudi glavni urednik knjige o Snežniku. Težko si je predstavljati, koliko svojega prostega časa  je Vojko namenil vsem dejavnostim in funkcijam, ki jih je opravljal v dobrobit celotne skupnosti. Tudi v Društvu TIGR Primorske je deloval od samega začetka, ustanovitve v Postojni, 21. maja 1994. leta. Tu sva se spoznala in skupaj delovala vse do danes, polnih 27 let.

V knjigi Ilirske teme 15, so zanimive zgodbe bolj ali manj znanih domačinov, zapisi o znamenitih obiskovalcev Il.Bistrice, opisi pomembnih dogodkov  in pričevanja o življenju in razvoju domačih krajev. Knjiga ima 336 strani z bogato vsebino bistriškega in slovenskega dogajanja v zgodovini naroda.

Bruna Olenik, vodja OE Postojna

Predstavitev knjige Vojka Čeligoja  Predstavitev knjige Vojka Čeligoja

Predstavitev knjige Vojka Čeligoja

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.