Osrednja državna proslava ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini

V soboto, 11. 9. 2021, je v Idriji potekala osrednja državna proslava ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Zbrane sta nagovorila idrijski župan Tomaž Vencelj in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Idrija-Cerkno Bojan Režun, osrednja govornica na prireditvi pa je bila znanstvenica Nina Leskovec, domačinka iz Idrije, ki živi in študira v Združenih državah Amerike. Program so oblikovali  govorci, umetniki in drugi kulturni ustvarjalci z Idrijskega in Cerkljanskega. Med prireditvijo so odmevale partizanske pesmi, prireditev pa so sklenili s primorsko himno Vstala Primorska.

Podpredsednica Društva TIGR Primorske Bernarda Dodič se je v imenu društva udeležila proslave in o njej zapisala: Današnji dan v Idriji 11. 09. 2021, kjer smo se zbrali v velikem številu od blizu in daleč iz vseh krajev naše lepe Slovenije. Počastitev velikega pomena in priključitev Primorske k matični domovini nam da jasno vedeti, naj se te izgube, solze, bolečine nikoli in nikdar ne ponovijo. Tako so tudi današnji govorniki poudarili in ob tem otroški pevski zbor popestril s partizansko in domoljubno pesmijo. V mojem imenu in imenu DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE gre velika zahvala in pohvala vsem organizatorjem, nastopajočim, praporščakom ter vsem prisotnim, kateri smo se udeležili, kljub razmeram, ki nam grenijo vsakdan. Naj ta zgodovina ne gre v pozabo, saj za to državico so se borili naši predniki.  "Tujega nočemo svojega ne damo."

Osrednja državna proslava ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini

Osrednja državna proslava ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domoviniOsrednja državna proslava ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.