Svečanost v spomin na 91. obletnico ustrelitve bazoviških junakov

Na vroč septembrski dan, 12. 9., je ob 15. uri na bazoviški gmajni potekala svečanost v spomin na 91. obletnico ustrelitve Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša. Proslavo sta vodila igralca Primož Forte in Nikla Petruška Panizon. Uvodni nagovor je imel dr. Milan Pahor, predsednik odbora za proslavo Bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici, sledil je govor ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch. Slavnostna govorca sta bila toskanski senator in predsednik parlamentarne komisije za ustavna vprašanja Dario Parrini in pisatelj Boris Pangerc. V programu sta s petje sodelovala tudi mešana pevska zbora Lipa in Rdeča zvezda pod vodstvom Tamare Ražem Locatelli in Rada Miliča, zbor je spremljal harmonikar Miran Pečenik. Skozi celotno proslavo je pri spomeniku stala Častna straža tabornikov RMV in skavtov SZSO in praporščaki različnih organizacij in društev. Proslave se je udeležil predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar, praporščak društva Dejan Dodič, vodje številnih območnih enot in številni člani društva. Venec k spomeniku bazoviških junakov sta v imenu Društva TIGR Primorske položili članici Kluba mladih tigrovcev Polona Pahor in domačinka iz Boljunca Jasmina Gruden.

Fotografije s proslave

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.