Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Vseslovensko zborovanje za mir

V soboto, 25. 9. 2021, je na Cerju potekalo Vseslovensko zborovanje za mir. Soorganizatorja sta bila Društvo TIGR Primorske in Občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju s članicami veteranskih in domoljubnih organizacij KoDVOS. Slavnostni govornik, pisatelj in kulturnik, Tone Partljič je poudaril, da so tigrovci v nahrbtniku nosili slovenske knjige, kar pomeni, da so se s kulturo borili za mir. S svojimi besedami je večkrat požel glasen aplavz in navdušenje. Spregovoril je tudi novinar in publicist ter župan sosednje furlanske občine Aiello Andrea Bellavite. Pozdravno so prisotne nagovorili: predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar, župan občine Miren Kostanjevica Mavricij Humar in predsednik KoDVOS-a Peter Vaš. V programu, ki ga je oblikoval režiser in član Društva TIGR Primorske, Rok Andres, so nastopili: Trio Le Dive, dijaki Gimnazije Nova Gorica, kvintet trobil Orkestra Slovenske policije in Klub mladih Društva TIGR Primorske. Na proslavi je bilo prisotnih 25 praporščakov in okrog 150 ljudi.

Predsednike Društva TIGR Primorske je v svojem govoru povedal naslednje besede: 
Drugo leto, leta 2022,  bomo obeležili in praznovali 95. obletnico ustanovitve protifašistične organizacije TIGR (ustanovljene na Nanosu leta 1927), organizacije, ki je v boj proti fašizmu in raznarodovanju pritegnila vse sloje Primorcev ne glede na njihovo politično pripadnost, tudi duhovnike. Drugo leto bomo praznovali  tudi 75. obletnico priključitve Primorske k matični domovini. Do tega zgodovinskega dogodka je prišlo leta 1947, točno 20 let po ustanovitvi organizacije TIGR in lahko ugotovimo, da so bili takrat s priključitvijo Primorske doseženi vsi osnovni cilji najprej tigrovcev in nato partizanov med NOB. Slovenski jezik se je vrnil v naše šole in Primorska je postala spet del Slovenije.
Sedaj v miru je prav, da se spomnimo ključnih dogodkov iz naše ne tako davne zgodovine. Moramo pa tudi naprej. In s čim naprej – predvsem z našo kulturo, slovensko kulturo. Od tod tudi želja nas organizatorjev tega dogodka v društvu TIGR Primorske  z Občino Miren Kostanjevica skupaj, da so naši današnji govorniki kulturniki in ne politiki in to z obeh strani meje. Ni težko ugotoviti, da nas naša skupna kultura združuje bolj kot vsi politiki današnjega dne, ki prihajajo in odhajajo, naša kultura pa je zvesta stalnica našega življenja.

Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske 

Fotografije s proslave (avtor fotografij: Bojan Orešnik) 

Posnetek proslave iz spletne strani Miren Kras

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Partizanska 18, 6210 Sežana, Slovenija, 

e-mail: drustvo.tigr@siol.net