Polaganje vencev ob Dnevu mrtvih na Žalah v Ljubljani

Predsednik Društva TIGR Primorske se je dne 29.10.2021 v imenu društva udeležil številnih komemoracij ob Dnevu mrtvih na ljubljanskem pokopališču Žale.

Organizirala jih je Koordinacija društev veteranskih organizacij Slovenije (KODVOS) v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo republike Slovenije.

Vsa polaganja vencev so potekala ob prisotnosti častne garde Slovenske vojske. Prvo polaganje vencev je potekalo ob kostnici žrtvam 1. svetovne vojne. Sledilo je polaganje vencev pred Spominskim parkom padlim borcem v NOB, kjer so vence položili minister za obrambo mag. Matej Tonin in delegacija predstavnikov ZZB NOB, Društva TIGR Primorske in ZDVIS (Združenje vojnih invalidov Slovenije). Podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin je v govoru odkrito opozoril na neustrezen odnos sedanje oblasti na negovanje spomina padlih med NOB.

V Gramozni jami so bili položeni venci pred spomenikom talcev, venec sta kot predstavnika KODVOSA polagala Marjan Križman, predsednik ZZB za vrednote NOB  in Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske. Pred spomenikom padlim v vojni za Slovenijo 1991 so vence poleg obrambnega ministra in notranjega ministra položili še predstavniki ZPVD Sever, ZVVS  in Zveze Moris. Sledilo je še polaganje vencev pred spomenikom padlih ruskih vojakov na slovenskih tleh med 2. svetovno vojno.

Fotografije

Društvo je bilo ustanovljeno 21. maja 1994 v Postojni. Društvo TIGR Primorske je rodoljubno društvo. Kot pove daljša različica imena, smo člani zavezani negovanju rodoljubnih tradicij, ki slonijo na izročilu TIGR-a. Prizadevamo si za čim večjo ozaveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju TIGR-a: o njegovi dejanski vlogi na Primorskem in njegovem prispevku za priključitev Primorske matični domovini.