Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Umrla zgodovinarka dr. Milica Kacin Wohinz

Včeraj, 29. 12. 2021, je v 92. letu starosti umrla zgodovinarka dr. Milica Kacin Wohinz. 

Rodila se je 13. oktobra 1930 na Reki pri Cerknem. Diplomirala je na temo svobodnega tržaškega ozemlja, po diplomi pa se je zaposlila na tedaj novoustanovljenem Inštitutu za zgodovino, na katerem je delala vse do upokojitve. Napisala je več monografij, med njimi Primorski Slovenci pod italijansko zasedbo 1918–1921, Narodno-obrambno gibanje primorskih Slovencev 1921–1928 in Prvi antifašizem v Evropi: Primorska 1925–1935. 

V letih 1993–2000 je bila sopredsednica zgodovinsko-kulturne komisije, ki sta jo ustanovili slovenska in italijanska vlada. 

Prvi predsednik RS Milan Kučan ji je leta 2000 podelil častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge v znanstvenem in strokovnem delu. Leta 2018 je prejela tudi Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

V Društvu za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske se jo bomo spominjali kot pomembno raziskovalko zgodovine Primorcev in tudi kot eno od ustanovnih članic društva. Leta 1991 je skupaj z dr. Brankom Marušičem, dr. Ervinom Dolencem, mag. Slavico Plahuta, Lido Turk, Božo Škoberne, Natašo Nemec, s Tatjano Rejec in profesorjem Samom Pahorjem sodelovala v strokovnem delu simpozija o Danilu Zelenu v Senožečah, ki si ga je zamislil Andrej Jelačin kot pobudnik za postavitev spominske plošče omenjenemu tigrovcu v njegovem rojstnem kraju.

Spomin nanjo bomo v društvu negovali z nadaljnjim objavljanjem njenih prispevkov, ki predstavljajo dragocen vir informacij o času med obema svetovnima vojnama. 

Umrla zgodovinarka dr. Milica Kacin Wohinz

 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Partizanska 18, 6210 Sežana, Slovenija, 

e-mail: drustvo.tigr@siol.net