Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Dražgoše 09. 01. 2022

V nedeljo 9. 1. je v vasi Dražgoše potekala proslava ob 80. obletnici bitke. Udeležili so se je tudi člani Društva TIGR Primorske. 
Današnjega dne smo se tudi iz Društva TIGR Primorske udeležili 80. obletnice ene največjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Potekala je med 9. in 11. januarjem 1942 v vasi Dražgoše. To je bila bitka med Cankarjevim bataljonom in Nemci. Partizani so se iz Dražgoš umaknili na Jelovico, kjer je padlo 9 njihovih tovarišev. Nemci pa so pobili 41 domačinov ter požgali vas. V januarju in februarju pa so jo popolnoma porušili. V zgodovinskem spominu ta bitka, skupaj z bitko v Rovtu nad Selško dolino, kjer je padlo 45 vojakov patrulje 181. rezervnega policijskega polka, ter množično decembrsko poljansko vstajo z uspešnimi boji Cankarjevega bataljona, predstavlja pomembno trilogijo bojev v prvem letu upora na slovenskih tleh, saj je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske. 
Himna, polaganje cvetja, pozdravni nagovor generalmajorja veterana vojne za Slovenijo Ladislava Lipiča, slavnostni govornik Milan Kučan, recitatorji, sopranistka in PPZ nam je današnji dan popestril in dal vedeti, da na te hrabre in ubite tovariše nismo pozabili in da vemo kdo nam je že takrat tlakoval pot ... 
Slava in hvala jim.
Bernarda Dodič, podpredsednica Društva TIGR Primorske 
Fotografije s proslave tukaj. 


Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net