Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Edo Progar praznuje 90 let

V ponedeljek 31. januarja letos je praznoval svojih 90 častitljivih let Edo Progar iz Postojne.
Edo Progar je na postojnskem in pivškem področju znan javni športni delavec in organizator številnih športnih tekmovanj. O zgodovini in razvoju športa na tem področju je napisal knjigo z naslovom Vse o športu iz postojnske in pivške občine in v njej opisal vso športno dejavnost in vse športnike, ki so v obeh občinah delovali. Kar nekaj svetovnih prvakov je med njimi.

Edu Progarju, dolgoletnemu članu Društva TIGR Primorske, želimo ob tem pomembnem življenjskem prazniku še veliko srečnih in zdravih let in  prijetnih spominov na vse lepe stvari v preteklosti.

V imenu Društva TIGR Primorske in v svojem osebnem imenu čestita, Gorazd Humar, predsednik društva.

Ob praznovanju rojstnega dne je o Edvardu pisala tudi Bruna Olenik, vodja OE Postojna:  

Danes smo praznovali 90-letnico Edvarda Progarja. Rodil se je v Ljubljani v težkih časih, še težje pa je bilo, ko sta šla z bratom Milanom v sirotišnico, ko sta se starša ločila. Sestri Majda in Silva sta ostali z očetom. Kaj vse sta tam doživljala, je težko v sedanjih časih sprejeti in razumeti.

Po vojni, leta 1947, je šel v delavno brigado. Gradili so ceste, proge, gradili so sebe, je naslov knjižice kluba brigadirjev Primorske.  Potem je šel v trgovsko šolo, z odliko jo je  dokončal. Kot 17-letni fant je postal trgovski pomočnik v trgovini  na  Starem trgu v Ljubljani. Ko je končal trgovsko poslovodski tečaj, je bil poslan v Ilirsko Bistrico.

Nato se je vrnil v Ljubljano, kjer je opravil bolničarsko šolo in 2 leti delal na onkološkem inštitutu. Sanjal je o študiju medicine, a ni imel finančnih  možnosti. Občutljiv kot je po naravi, ni mogel več delati in gledati trpečih in umirajočih na onkologiji, pa se je spet podal v trgovsko stroko, zaposlil se je kot poslovodja v Planini in pozneje v Hruševju. V Postojni si je dom ustvaril 1955 leta po poroki z ženo Tončko. Kmalu se je družina povečala, rodil se jima je sin Edvard in hčerka Karmen. V Postojni  je nadaljeval svojo službeno in bogato športno pot.

Čeprav se je Progar ukvarjal z boksom, šahom, nogometom, namiznim tenisom, tarokom in kegljanjem, ga je najbolj prevzelo strelstvo. Izšolal se je za mednarodnega trenerja in sodnika. Bil je eden od entuziastov,  ki so po  več  kot pol stoletja postavili na noge strelsko društvo  in ga uspešno vodili.

Progar je ponosen na odlične strelce, ki jim je bil mentor, še posebno na Rajmonda Debevca. Kot 8-letnemu fantiču, je bil prvi mentor in učitelj streljanja. Zdaj je Debevec svetovno znan z olimpijskimi medaljami, vedno se spomni svojega učitelja, tudi zdaj ga je obiskal ob njegovi  90-letnici.

Progar je deset let pred upokojitvijo bil zaposlen na Strelski zvezi Slovenije, kjer je opravljal tudi druge odgovorne naloge.

Vidne uspehe je dosegel tudi v organizaciji zahtevnih strelskih tekmovanj, državnih, medrepubliških in mednarodnih. Za dolgoletno delo v strelstvu je prejel številna priznanja. Leta 1980 je prejel občinsko priznanje »23.april«, kot prvi športnik v občini Postojna, leta 1984 Bloudkovo plaketo, najvišje priznanje v telesni kulturi, leta 1988 plaketo Zveze za telesno kulturo Jugoslavije, 1998 zlato plaketo Strelske zveze Slovenije, leta 2001 pa tudi priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja. Dobil je tudi plaketo Primorskih novic in Tarok zveze Slovenije in številna druga priznanja.

Edvard Progar, legenda postojnskega športa, je  napisal knjigo Vse o športu iz postojnske in iz pivške občine, ki je izšla leta 2009 . Knjiga ima 387 strani, bogato ilustrirana  s 1100 slikami. Veliko knjižno delo v spomin športnikom, ki so dosegali lepe rezultate v Sloveniji, takratni Jugoslaviji in na mednarodnih tekmovanjih. V spomin tudi vsem mentorjem in učiteljem, ki so mladino usmerjali v šport, tudi Edvardu Progarju.

Postojna, 31.1.2022                                                                                                                                                                                                                                                                    Bruna Olenik

Edo Progar praznuje 90 let   Edo Progar praznuje 90 let   Edo Progar praznuje 90 let

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net