Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

V 102. letu je umrl zadnji tigrovec Alojz Kralj iz Nove Gorice

V Kromberku pri Novi Gorici je dne 2. 4. 2022 v 102. letu starosti umrl tigrovec Alojz Kralj, zadnji do tega dne še živeči pripadnik tajne protifašistične organizacije TIGR, ki se je v obdobju od leta 1927, ko je bila ustanovljena, na različne načine na področju rapalske Primorske borila proti fašizmu.

Alojz Kralj se je rodil 16. maja 1920 leta v vasi Morsko pri Kanalu, le malo pred požigom Narodnega doma v Trstu. Že v zgodnji mladosti je začutil težko breme fašizma, zato se je leta 1938 pridružil tajni protifašistični organizaciji TIGR. Tigrovska trojka, ki jo je vodil, je takoj pričela z zbiranjem orožja in eksplozivnih sredstev, česar po prvi svetovni vojni na Primorskem ni primanjkovalo. Sabotaže so tigrovci izvajali tudi med gradnjo hidroelektrarn He Doblar in He Plave na Soči, kjer je Alojz Kralj nekaj časa delal. Leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko. Po dolgi bolezni in razpadu Italije se je pridružil partizanski 5. prekomorski brigadi in preko Splita prišel skozi boje do Ljubljane in 9.maja 1945 je ponosno kot partizan vkorakal v osvobojeno Ljubljano.

Po drugi svetovni vojni je v Kanalu opravljal številne družbeno politične funkcije, tudi v Rdečem križu. Zapisal je svoje številne spomine in ohranil mnoga pričevanja o junaškem boju tigrovcev proti fašizmu. Leta 2018 je Alojz Kralj bil na skupščini Društva TIGR Primorske imenovan za častnega člana.

Ker v tem trenutku še ni znan datum pogreba Alojza Kralja, bomo informacije o pogrebu sporočili naknadno, ko jih izvemo. 

Za Društvo TIGR Primorske

Gorazd Humar, predsednik

Več o Alojzu Kralju lahko preberete tukaj

V 102. letu je umrl zadnji tigrovec Alojz Kralj iz Nove Gorice

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net