Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

OE za Slovensko Istro - dogodka v aprilu

Iz OE Društva TIGR za Slovensko Istro poročajo o dveh dogodkih, ki sta potekala 1. aprila, o Slovesnosti na Učki in Zboru članov.

1. Dušan Jež in praporščak Bojan Orešnik sta se 1. aprila 2022 v imenu Društva TIGR Primorske udeležila slovesnosti na Učki, ki je bila posvečena 78. obletnici oblikovanja I. istrske brigade Vladimir Gortan. Ob spomenik sta položila tudi cvetje.
OE za Slovensko Istro - dogodka v aprilu
2. Območna enota TIGR za Slovensko Istro je imela v društvenih prostorih v Izoli 1. aprila 2022 zbor članov in članic, ki se ga je udeležilo 16 članov in članic.
Uvodoma smo pozdravili nove člane Marka Krmeca, Aljošo Križ in Zora Oražem, ki sicer ni bil prisoten.
Pregledali smo dejavnosti območne enote za leto 2021. Pripravili smo več dejavnosti:
-Junija prvo predstavitev knjige v Sloveniji "Ogenj, ki je zajel Evropo" avtorjev dr. Boruta Klabjana in dr. Gorazda Bajca,
- Avgusta je Jadranka Šturm Kocjan je imela govor v Marezigah  ob 100 obletnici Marežganskega upora.
- Septembra je Jadranka Šturm Kocjan skupaj z Jasno Čebron v Portorožu predstavila knjigo Dušana Jelinčiča "Šepet nevidnega morja, 12 tablet svinca".
- v Mali loži v Kopru smo pripravili recital posvečen 91.. obletnici  ustrelitve bazoviških junakov.
- Novembra smo pripravili odmevno razstavo in posvet na temo "Protifašizem in TIGR v Slovenski Istri". Razstava je bila v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja in posvečena 45. obletnici Vilharjeve smrti, posvet pa v Pretorski palači v Kopru.
- Decembra smo pripravili krajšo slovesnost ob spomeniku Pinka Tomažiča v Kopru ob 80. obletnici ustrelitve petih rodoljubov in protifašistov.
- Jadranka Šturm Kocjan se je v delegaciji TIGR udeležila sestanka pri predsedniku Državnega zbora RS glede zakona o novem državnem prazniku 13. maj, ki naj bi bil posvečen TIGR-u, čeprav v besedilu ni bilo niti besede o tej organizaciji. Ker je šlo za politični predlog brez zgodovinske osnove, smo v društvu temu nasprotovali in zakon ni bil sprejet.
Udeležili smo se spominskih svečanosti ob državnem prazniku v Izoli, v Bazovici, ob obletnici ustrelitve bazoviških junakov,  v Loparju ob 77. obletnici ustanovitve partizanskega mornariškega odreda in v Kučibregu ob 77. obletnici bitke v Kučibregu.
Julija se je Jadranka Šturm Kocjan udeležila simpozija o padcu fašizma, ki ga je v Sežani organizirala ZZB.
Ob 1. novembru smo položili cvetje na spominska obeležja tigrovcem v Gabrovici, Ospu, Loparju, Trseku, Bočajih in Semedeli. Obiskali smo tudi grob tigrovcev Karla Kocjančiča in Cirila Pelicona.
Člane in članice sem seznanila s programom za leto 2022. V ospredju bo predstavitev dela Stanka in Srečka Vilharja, sodelovanje revij Rodoljub in Fontana, obeležitev obletnic 13. julij, 6. september in 15. december ter nadaljevanje sodelovanja s hrvaškimi protifašisti.  Kot osrednjo dejavnost načrtujemo posvet o 100. obletnici pohoda na Rim. V načrtu imamo tudi nekaj pohodov po poteh tigrovcev ( Od Boršta do Dragonje s postankom pri bunkerju komande Koper, pohod na Lipnik in postanek ob spomeniku ubitih iz Mačkovelj ter pohod v Padriče).
Določili smo delegate za skupščino Društva TIGR, ki bo 8. aprila v Šempetru. Poleg vodje enote Jadranke Šturm Kocjan sta bila izvoljena še Zdenko Kovačič in Marko Krmec.
Sledilo je družabno druženje.
OE za Slovensko Istro - dogodka v aprilu     OE za Slovensko Istro - dogodka v aprilu     OE za Slovensko Istro - dogodka v aprilu

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija