Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Predstavitev italijanskega izvoda knjige Milana Pahorja v Gorici

V Kulturnem domu Gorica in s sodelovanjem Društva TIGR Primorske in organizacije ANPI, je bila dne 5. 4. 2022 v Kulturnem domu v Gorici predstavljena knjiga tržaškega zgodovinarja Milana Pahorja z naslovom Borba 1927 - 1930, ki je decembra 2021 izšla v italijanščini. Naslov knjige se v italijanščini glasi: L' organizzazione antifascista BORBA 1927 -1930.

Knjigo sta v uvodnem delu predstavila predsednik Kulturnega doma Gorica Igor Komel in italijanski publicist in kulturnik Andrea Bellavite. Predstavitev je bila prvenstveno namenjena italijanskemu bralstvu, ki je dodobra napolnilo malo dvorano Kulturnega doma. Kulturni dom v Gorici je s tako udeležbo ponovno dokazal, da postaja vse bolj pomembno stičišče slovenske, italijanske in furlanske kulture.

Andrea Bellavite je poudaril pomen italijanskega prevoda, saj je zgodba o Bazovici in bazoviških junakih pri pripadnikih italijanske narodnosti dokaj neznana in napočil je čas, ko se mora tudi ta javnost bolj seznaniti s pravimi zgodovinskimi dogodki, ki so se zgodili na tržaškem v prvi polovici 20. stoletja. V tem pogledu je Pahorjeva knjiga po mnenju Andree Bellavite opravila pomembno vlogo, saj bo tudi italijanska zgodovinska stroka bogatejša za dobro dokumentirano delo o razvoju antifašizma že kmalu po končani 1. svetovni vojni.

Zgodovinar Milan Pahor je poudaril, da je italijanski prevod knjige bogatejši od slovenskega originala, saj je v njej dodan tudi pregled razvoja tigrovskega gibanja po letu 1930, ko je tajna organizacija Borba zamrla, vse do leta 1941, to je do začetka 2. svetovne vojne in do 2. tržaškega procesa decembra 1941. Uvod v italijanski prevod knjige je napisal italijanski publicist Adriano Sofri, slovenski javnosti znan tudi po opisu uboja italijanskega učitelja Sottosantija v Vrhpolju pri Vipavi. Avtor Milan Pahor je posebej poudaril spremembo odnosa italijanske javnosti in države same do vprašanja slovenskih protifašističnih gibanj na ozemlju rapalske Primorske. Sem spadajo  predvsem obisk predsednikov obeh držav na spomenikih v Bazovici, vrnitev Narodnega doma v Trstu v slovenske roke in nazadnje priznanje spomenika bazoviškim junakom v Bazovici za spomenik regionalnega pomena, kar je dobra popotnica za pridobitev statusa spomenika državnega pomena. Še pomembneje od tega je po Pahorjevem mnenju pozitivna sprememba mnenja  italijanske javnosti do vprašanja ali so bili borbaši in tigrovci teroristi ali borci protifašisti.

Izid prevoda Pahorjeve knjige v italijanski jezik je sofinansiralo tudi Društvo TIGR Primorske.

Avtor prispevka: Gorazd Humar 

Predstavitev italijanskega izvoda knjige Milana Pahorja v Gorici

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net