Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR Primorske

Primorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024

Prispevki tukaj.

Franjo Batagelj - nagrajenec društva

PRIZNANJE DRUŠTVA TIGR PRIMORSKE ZA LETO 2020

posthumno prejme

FRANJO BATAGELJ

(1939–2006)

Društvu TIGR Primorske se je pridružil že leta 1998 na pobudo takratnega predsednika društva Svita Vižintina in kmalu zatem je bil 26. novembra leta 2000 izvoljen za predsednika društva. Društvu TIGR Primorske je predsedoval tri dvoletne mandate vse do svoje prezgodnje in nenadne smrti 6. decembra 2006.

V času predsedovanja Društvu TIGR Primorske je društvo pridobilo na razpoznavnosti in ugledu v domovini in zamejstvu. Povečalo se je število članov društva, ki jih je Franjo pridobival z veliko poznanstvi v poslovnih, športnih in drugih krogih. Utrdil je organizacijsko strukturo društva, ki se je z njegovim vodstvom razvejalo ne samo po Primorski, temveč tudi po drugih področjih Slovenije.

Posebej je delo Franja Batagelja zaznamovalo njegovo neutrudno prizadevanje za izgradnjo Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju in zagotavljanje finančnih sredstev za njegovo izgradnjo. Zagotovo je veliko Franjevega dela vgrajenega v sam spomenik na Cerju.

Njegovo delo je zaznamovalo tudi vztrajanje na neodvisnosti delovanja društva od političnih vplivov in tudi pritiskov. Večkrat je rekel, da je naloga društva predvsem negovanje spomina na delovanje tajne protifašistične organizacije TIGR in ne ukvarjanje z dnevno politiko.

Franjevo življenje se je nenadoma prekinila ravno dan po tem, ko je na sestanku KoDVOS v Ljubljani, ki se ga je udeležil s takratnim županom Občine Miren - Kostanjevica Zlatkom Martinom Marušičem, izvedel, da je država odobrila denarna sredstva za dokončanje spomenika na Cerju.

Posthumno priznanje Franju Batagelju bo prejela njegova soproga Venceslava Batagelj.

Gorazd Humar,  predsednik Društva TIGR Primorske

1. april 2022