Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Daniel Divjak - nagrajenec društva

Daniel Divjak - nagrajenec društva

PRIZNANJE

Društva TIGR Primorske za leto 2020 prejme

DANIEL DIVJAK iz Ribnice,

Območna enota Notranjska

Mala gora nad Ribnico se je živo zapisala v zgodovino tigrovskega gibanja po spopadu, ki se je v gozdu na Mali gori nad Ribnico zgodil 13. maja 1941. Tega dne je prišlo do oboroženega spopada med tremi tigrovci Ferdom Kravanjo, Antonom Majnikom in Danilom Zelenom z italijanskim okupatorjem, ki so mu pomagali domači kolaboranti. V neenakem boju je bil smrtno ranjen Danilo Zelen, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen, medtem ko je Antonu Majniku uspelo pobegniti. To je bil čas, ko se je tigrovski boj prelevil v partizanski oboroženi odpor proti okupatorju.

Na mestu spopada ob Lovšinovi koči na Mali gori je bil leta 1996 postavljen spomenik, ki dostojno spominja na spopad 13. maja 1941. Tako kot drugi spomeniki tudi ta spomenik potrebuje primerno vzdrževanje in nego, posebej po dolgih zimah, ko spomenik večkrat pokrije sneg. Skrb nad spomenikom je prevzela skupina ribniških rodoljubov in tudi članov našega društva, ki jo vodi Daniel Divjak. Z vztrajnim delom in skrbjo so vsi skupaj pripomogli k temu, da nam za usodo spomenika na Mali gori ni potrebno biti zaskrbljeni.

Poleg spomenika tigrovcem na Mali gori Daniel Divjak in njegovi sodelavci skrbijo tudi za ostale spomenike tigrovcem na Ribniškem, kamor spada tudi spomenik Antonu Majniku v Ribnici in njegov grob na ribniškem pokopališču.

Upravni odbor Društva TIGR Primorske je zato ob 80. obletnici spopada na Mali gori na svoji seji dne 10. 11. 2021 soglasno sprejel predlog, da priznanje društva prejme Daniel Divjak.

 

Gorazd Humar

predsednik Društva TIGR Primorske

  1. april 2022

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net