Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Odklonitev vabila na državno proslavo ob dnevu upora proti okupatorju - izjava za javnost

 Društvo TIGR Primorske in članice veteranskih organizacij KoDVOS so odklonile vabilo na državno proslavo ob dnevu upora proti okupatorju. 

Ob dnevu upora proti okupatorju (27.4.2022) so predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora in predsednik vlade razposlali  vsem članicam veteranskih organizacij KoDVOS, torej tudi Društvu TIGR Primorske,  vabilo za udeležbo na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju na Mali gori dne 26.4.2022, ki jo bo v posnetku prenašala ob 20. uri na ta dan tudi TV SLO.

Članice KoDVOS skupaj z Društvom TIGR Primorske so se takoj ob prejemu vabila sestale in izdale izjavo za javnost ter z obrazložitvijo sporočile, da se proslave ne bodo udeležile. Ta izjava  je bila poslano tudi vsem trem predsednikom, ki vabijo na proslavo ter vsem medijem.

Predsednik Državnega zbora Ivo Zorčič je že sporočil, da s programom proslave ni seznanjen in da se proslave ne bo udeležil.

Od proslave se je distanciral tudi predsednik RS Borut Pahor, vendar je na sestanku s članicami KoDVOS dne 21. 4. 2022 izjavil, da se vseeno namerava proslave udeležiti. To je članicam KoDVOS povedal na rednem letnem sestanku predsednika RS s  članicami KoDVOS, ki je bil v predsedniški palači na Erjavčevi 17 v Ljubljani v četrtek 21.4.2022.

Na tem sestanku je predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar še posebej pojasnil stališče Društva TIGR Primorske ter povedal, da je na Mali gori nad Ribnico taka proslava bila že lansko leto in na sami proslavi so bila napačno interpretirana in zlorabljena številna zgodovinska dejstva, ki jih je že pred časom ugotovila zgodovinska stroka. Predsednik Društva TIGR Primorske je še poudaril, da se Malo goro prevečkrat zlorablja za ciljano in načrtno potvarjanje zgodovine v politične namene. Namen take proslave pa da je zmanjšanje pomena Osvobodilne fronte in narodnoosvobodilnega boja. Predsedniku RS je predsednik Društva TIGR Primorske predal tudi zadnji dve številki društvenega glasila Primorski rodoljub, ki sta bili natisnjeni lani ob 80. obletnici spopada treh tigrovcev z italijanskim okupatorjem in domačimi kolaboranti na Mali gori.

 Odmev v časopisu DELO si preberite na naslednji povezavi:

https://www.delo.si/novice/slovenija/jansa-na-svojo-roko-v-izbiro-lokacije-in-programa-2/

Ljubljana, 20.4.2022 

IZJAVA ZA JAVNOST

Prazniki bi morali narod povezovati, ne razdvajati

 

Članice Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) so z neodobravanjem prejele vabilo na državno proslavo ob dnevu upora proti okupatorju, ki bo ponovno na Mali Gori, na katero vabijo Predsednik Republike Slovenije, Državni zbor in Vlada RS.

Mala Gora je bila že lanskoletno prizorišče slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju, zato so predstavniki KoDVOS, zlasti pa Društva TIGR Primorske in Zveze združenj borcev za vrednote NOB pojasnili, da prvi napad italijanskega okupatorja in domačih izdajalcev na Tigrovce na Mali Gori ne predstavlja ne začetka in ne celovitosti narodnoosvobodilnega odpora slovenskega naroda med NOB. Lokacijo proslave zato razumemo kot namerno spodkopavanje zgodovinske vloge Osvobodilne fronte slovenskega naroda in težnjo po načrtnem spreobračanju dejstev o kontinuiteti nastanka slovenske države.

Predstavniki KoDVOS bodo svoj protest in nasprotovanje zlorabi državnega praznika upora, izrazili predsedniku Republike Slovenije na srečanju v četrtek, 21. aprila. Članice KoDVOS so tudi mnenja, da takšna ravnanja ne prispevajo h krepitvi domoljubja in medsebojnega spoštovanja med Slovenci. Svoja stališča pa bo KoDVOS še dodatno pojasnil na novinarski konferenci, ki bo prav tako v četrtek, 21. aprila, ob 12h, na sedežu Zveze društev »General Maister«, Einspielerjeva 6 (2. nadstropje, sejna soba), Ljubljana.

                                                                                                                                                                                                                                               mag. Lučka Lazarev Šerbec                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    predsedujoča KoDVOS

 

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net