Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij
organizacije TIGR PrimorskePrimorci kot prvi protifašisti v Evropi  -  Evropski parlament v Bruslju, 23. januarja 2024 

Prispevki tukaj.

Pohod po tigrovski krožni poti v Ocizli

V nedeljo 12. junija 2022 je Športno kulturno turistično društvo – ŠKTD iz Ocizle v sodelovanju z Društvom TIGR Primorske, območna enota Kras – Brkini , ki jo vodi Marijan Suša, pripravila veličastno slovesnost s pohodom po tigrovski poti v spomin na tigrovce domačine. Slovesnosti in pohoda se je udeležilo veliko ljudi, posebej razveseljivo pa je dejstvo, da je bilo med pohodniki veliko mladih.

Ocizla, mala kraška vas, ki leži le nekaj kilometrov južno od Kozine, je bila na to nedeljo prizorišče pravega tigrovskega praznika, ki se ga je udeležilo veliko domačinov, okoličanov in članov Društva TIGR Primorske. Tigrovska slovesnost poteka v Ocizli vsako leto, sestavni del praznovanja pa je pohod po skrivnih poteh, ki so jih uporabljali domači tigrovci pri opravljanju svojih tajnih nalog.

Prisotne je na proslavi uvodoma pozdravila predstavnica vasi Jana Jurič. Županja Občine Hrpelje Kozina Saša Likavec Svetelšek je v pozdravnem govoru poudarila pomen krajevnega praznika za ohranjanje spomina na tigrovsko uporniško gibanje. Slavnostni govornik in predsednik Društva TIGR Primorske je v svojem govoru pohvalil organizatorje in obudil spomin na začetke tigrovskega gibanja na Primorskem ter poudaril, da bo društvo letos slovesno obeležilo 95. obletnico ustanovitve tajne protifašistične organizacije TIGR na Nanosu.

V kulturnem delu programa so sodelovali učenci iz domače osnovne šole z recitacijami in glasbenik Drago Mislej Mef (tudi član Društva TIGR Primorske) z glasbeno skupino NOB.

Pohodu, ki je trajal približno dve uri, je sledilo prijetno popoldansko druženje z glasbo in pogostitvijo pod v ta namen postavljenem šotoru.

Tigrovska pot v Ocizli je lepo označena s smerokazi, ki jih organizatorji redno vzdržujejo.

Zapisal: G. Humar

Pohod po tigrovski krožni poti v Ocizli   Pohod po tigrovski krožni poti v Ocizli  Pohod po tigrovski krožni poti v Ocizli

Kontakt

Društvo TIGR Primorske, Goriška c. 17, 5270  Ajdovščina, Slovenija

e-mail: drustvo.tigr@siol.net